Koncepcja metodyki doboru członków wirtualnych zespołów projektowych - Barnowska, Beata (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2025)
W warunkach ciągle zmieniającego się otoczenia konieczne jest stosowanie różnorodnych metod i technik zarządzania w celu ciągłego podnoszenia jakości i efektywności pracy. Realizacja kompleksowych przedsięwzięć na rzecz klienta oraz dostosowanie oferty do specyficznych jego potrzeb to podstawowe sposoby konkurowania, stąd rosnąca rola projektów, które wymagają wykorzystania wiedzy i kompetencji specjalistów z bardzo wielu dziedzin. Dzięki postępującej globalizacji i rozwojowi systemów teleinformatycznych współczesne organizacje coraz częściej powołują wirtualne zespoły projektowe złożone z grupy geograficznie rozproszonych specjalistów powołanych na czas realizacji projektu do realizacji konkretnych zadań projektowych, którzy do wzajemnej komunikacji wykorzystują ICT (Information and Communications Technology). Częstym problemem w praktyce gospodarczej jest brak procedur tworzenia wirtualnych zespołów projektowych, zwłaszcza w odniesieniu do właściwego wyboru członków zespołu. Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji metodyki doboru członków wirtualnego zespołu projektowego, która pozwoli sprawdzić, czy możliwy jest taki dobór członków wirtualnego zespołu, który zapewni terminową realizację projektu przy spełnieniu warunku ograniczonego kosztu. Proponowane rozwiązanie przedstawiono na wybranym przykładzie projektu.