Instrumenty wsparcia rozwoju przedsiębiorczości jednostek samorządu terytorialnego a model funkcjonowania lokalnej gospodarki na przykładzie wybranych gmin województwa kujawsko-pomorskiego – część druga - Matusewicz, Michał (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2025)
Niniejszy artykuł jest kontynuacją opracowania powstałego w 2023 roku i opublikowanego na łamach zeszytów naukowych „Studia i Prace KZiF” w numerze 195. Jego celem jest przedstawienie możliwych do zastosowania instrumentów wspierających rozwój przedsiębiorczości w jednostkach samorządu terytorialnego wybranych gmin województwa kujawsko-pomorskiego w zależności od modelu funkcjonowania lokalnej gospodarki. W części pierwszej autor przeanalizował trzy modele: (1) obowiązujący w największych miastach województwa kujawsko-pomorskiego, (2) w gminach podmiejskich położonych w rejonie Bydgoszczy i Torunia, (3) w gminach przywęzłowych dróg A-1 i S-5. W bieżącym opracowaniu koncentruje się na kolejnych trzech modelach funkcjonujących w: (4) w gminach wielofunkcyjnych, położonych peryferyjnie w stosunku do głównych ośrodków województwa, (5) w pozostałych gminach wielofunkcyjnych i (6) obowiązujących w gminach miejskich, w których podstawową determinantą rozwoju przedsiębiorczości jest ograniczona niewielka powierzchnia administracyjna gminy miejskiej, dostępność terenów inwestycyjnych.