Inteligencja organizacji w erze IR 4.0 - Adamik, Anna (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2019)
Globalizacja, postęp technologiczny, społeczny i kulturowy, a także czwarta rewolucja przemysłowa (IR 4.0) kształtują specyficzne środowisko dla współczesnych przedsiębiorstw. Zwłaszcza IR 4.0 stawia przed nimi niespotykane dotąd wyzwania i priorytety. Organizacje, chcące zapewnić powodzenie swych działań rynkowych, muszą w związku z tym wykazywać się specyficzną dla tej ery inteligencją organizacyjną tzw. inteligencją IR 4.0. Celem opracowania jest próba zasygnalizowania, w jaki sposób kształtuje się profil inteligencji organizacji w wieku IR 4.0 i jaki ma on wpływ na zdolność konkurowania przedsiębiorstw w środowisku IR 4.0. Dla realizacji tego zadania dokonano analizy literatury z zakresu zarządzania strategicznego, zarządzania organizacją, zarządzania zasobami ludzkimi, psychologii biznesu oraz istoty koncepcji IR 4.0. Artykuł ma charakter poglądowy i koncepcyjny. Dla przedstawienia wyników badań wykorzystano metodę opisową.