Wiek emerytalny w Polsce na tle państw Unii Europejskiej. Konsekwencje utrzymywania niskiego minimalnego wieku emerytalnego - Russel, Piotr (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2023)
Celem artykułu jest zaprezentowanie występujących w całej Unii Europejskiej tendencji w zakresie kształtowania minimalnego wieku emerytalnego, jak również najważniejszych implikacji wynikających z utrzymywania niskiego wieku emerytalnego w Polsce. Przeprowadzona analiza powinna umożliwić weryfikację hipotezy, iż w dłuższej perspektywie czasowej niezasadne jest utrzymywanie tak niskiego wieku emerytalnego, zwłaszcza dla kobiet. Jednocześnie pozytywne zweryfikowanie tak postawionej hipotezy powinno umożliwić sformułowanie następującej rekomendacji – należy podjąć działania, których celem będzie uzyskanie konsensusu co do potrzeby stopniowego zrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn na poziomie 65 lat. Jest to bowiem warunek konieczny skuteczności wdrożenia proponowanej rekomendacji. W artykule zaproponowano również autorską koncepcję uelastycznienia wieku emerytalnego, która mogłaby zmniejszyć prawdopodobny opór społeczny wobec proponowanych zmian.