Finansowanie długu publicznego – wpływ polityki pieniężnej na inwestorów rynku obligacji - Zdunkiewicz, Wojciech (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie wpływu polityki monetarnej Narodowego Banku Polskiego, realizowanej w reakcji na kryzys pandemiczny (katalog instrumentów niekonwencjonalnych) oraz w okresie podwyższonej inflacji, na inwestorów rynku dłużnych papierów wartościowych. Analiza obejmie cechy rynku długu istotne dla inwestorów, tj. podaż nowych emisji, poziom rentowności, wymogi regulacyjne. Punktem odniesienia jest przepływ kapitału w ujęciu zmiennej w czasie struktury nabywców w wyniku zaistniałych zmian badanych cech. Ocena działań polityki pieniężnej, w tym w szczególności instrumentów niekonwencjonalnych oraz w reakcji na istotny wzrost inflacji, stanowi wkład do interpretacji teoretycznej konsekwencji tych działań, które są podejmowane w obecnym kanonie ekonomii głównego nurtu i interpretowane w teoriach heterodoksyjnych jak nowoczesna teoria monetarna. Autor stoi na stanowisku, że analiza konsekwencji stosowania niekonwencjonalnych instrumentów polityki pieniężnej oraz oddziaływania polityki pieniężnej w okresie szoków inflacyjnych na rynku długu jest ważnym elementem strategii zarządzania długiem publicznym, co stanowi element stabilnej polityki gospodarczej państwa. Rekomendacje sformułowane w artykule dotyczą polityki monetarnej, fiskalnej oraz sieci bezpieczeństwa finansowego. Dotyczą oddzielnie okresu stosowania instrumentów niekonwencjonalnych oraz okresu szoku inflacyjnego.