Wykorzystanie Dynamic Time Warping do analizy polityki pieniężnej, sektora finansowego i wzrostu gospodarczego Polski oraz wybranych krajów Europy Środkowo-Wschodniej - Bernardelli, Michał; Próchniak, Mariusz (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2023)
Celem niniejszego artykułu było zbadanie oddziaływania polityki pieniężnej (oraz szerzej – sektora finansowego) na realną gospodarkę w wybranych krajach europejskich. Uwzględniono także politykę fiskalną. Badanie obejmowało 15 państw europejskich nienależących do strefy euro oraz okres 2010– 2022. W analizie wykorzystano metodę Dynamic Time Warping (DTW), czyli nowatorską jak na ekonomię i finanse metodę służącą do porównywania szeregów czasowych. W badaniu porównano kraje pod względem pięciu zmiennych: stopy procentowej, tempa wzrostu podaży pieniądza, tempa wzrostu wydatków konsumpcyjnych państwa, tempa wzrostu gospodarczego i stopy inflacji. Wyniki pokazują, że na podstawie zmiennych reprezentujących politykę pieniężną (stopy procentowe i dynamika podaży pieniądza) można wyodrębnić dwa klastry krajów charakteryzujących się podobnym prowadzeniem polityki pieniężnej. Badanie dostarcza wielu rekomendacji dla polityki gospodarczej, zwłaszcza w zakresie polityki pieniężnej.