Edukacja finansowa w Polsce na tle rozwiązań europejskich - Suska, Magdalena (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2023)
Dynamiczny rozwój produktów i usług finansowych oraz zmiany i kryzysy na rynkach finansowych pokazują, jak ważna jest dla społeczeństwa wiedza finansowa i umiejętność zastosowania jej w praktyce. Świadomość i kompetencje finansowe obywateli stanowią obecnie ważną determinantę rozwoju rynku finansowego. Są one zarazem silnie powiązane z zachowaniami finansowymi społeczeństwa i ich rezultatami. Tylko świadomi możliwości i zagrożeń konsumenci będą mogli w pełni korzystać z innowacyjnych rozwiązań, jakie oferuje współczesny rynek usług finansowych, wybierając te produkty, które najlepiej zaspokajają ich indywidualne potrzeby. Celem opracowania jest przedstawienie poziomu edukacji finansowej, kompetencji finansowych i włączenia finansowego w Polsce na tle wybranych krajów europejskich. Badanie uzupełnia analiza oferty dydaktycznej w zakresie edukacji finansowej na polskich uczelniach wyższych, ze szczególnym uwzględnieniem Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie (SGH). Wiedza i umiejętności finansowe Polaków są stosunkowo niskie w porównaniu z innymi państwami Unii Europejskiej (UE). Można zauważyć, że polskie społeczeństwo nie jest odpowiednio przygotowane do tego, by podejmować optymalne decyzje w zakresie finansów i gospodarowania, a coraz bardziej wyrafinowana oferta, która stanowi strategiczną odpowiedź na rosnącą konkurencję na rynkach finansowych, przytłacza konsumentów różnorodnością produktów i usług. Ponadto wysoki poziom kompetencji finansowych pozwala osiągać korzyści w wymiarze nie tylko jednostkowym, lecz także społecznym i ogólnogospodarczym. W niniejszym opracowaniu zastosowano metodę analizy porównawczej oraz analizę opisową i statystyczną.