Praktyczne konsekwencje interpretacji natury niepewności - Dziubińska, Agnieszka (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2024)
Współczesne otoczenie narzuca organizacjom złożoną presję, określaną wręcz mianem polikryzysu. Towarzyszące tym zjawiskom wysokie stany niepewności w wymiarze praktycznym postrzegane są jako zagrażające ciągłości organizacji, w sferze teorii skłaniają zaś do krytycznej refleksji nad obowiązującym paradygmatem zarządzania strategicznego. Aktualność i waga problemu stały się inspiracją do podjęcia badań własnych, których celem była identyfikacja podstaw skutecznego działania organizacji w warunkach niepewności. Natura analizowanego problemu badawczego skłoniła do przyjęcia interdyscyplinarnego podejścia, zasadzającego się na studiach literaturowych dotyczących interpretacji zjawiska niepewności. W rozważaniach wykorzystano w szczególności typologię uwzględniającą procesualne, behawioralne i strukturalne ujęcia kategorii niepewności. Niepewność jest utożsamiana z nieokreślonością odnoszoną do przyszłości. Brak możliwości wyznaczania prawdopodobnych rezultatów podejmowanych działań wymaga poszukiwania alternatywnych postaw w procesach decyzyjnych. Taką perspektywę otwiera propozycja interwencji systemowej, która wpisuje się w nurt badań nad strategią jako praktyką społeczną. Elementy interwencji podejmowanej w dynamicznym otoczeniu – krytyka granic, osądy i działania – wspiera literatura odnosząca się do różnych, wymienionych wyżej, teoretycznych typów niepewności. Zestawienie ze sobą wyników studiów literaturowych i stosowanych w praktyce wytycznych pozwala wskazać na komplementarny charakter badań nad naturą niepewności w różnych dyscyplinach naukowych. Najważniejszą zaletą uzyskanych wyników badań w ujęciu teoretycznym jest stworzenie spójnych ram koncepcyjnych, dzięki którym można formułować wnioski na różnym poziomie ogólności w odniesieniu do zagadnień związanych z działaniem organizacji w warunkach niepewności. Wykorzystanie założeń bliskich praktyce wyznacza też skuteczną drogę do zmniejszenia luki poznawczej między światem poszukiwań akademickich a obszarem gospodarczej aktywności decydentów.