Oczekiwania inflacyjne w Polsce – stan wiedzy i propozycje jej poszerzenia - Janecki, Jarosław (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2024)
Oczekiwania inflacyjne to jeden z kluczowych parametrów w polityce pieniężnej. Celem artykułu jest weryfikacja sposobów pomiaru oczekiwań inflacyjnych w Polsce i wskazanie możliwych do wprowadzenia modyfikacji w badaniach nad oczekiwaniami inflacyjnymi. W artykule przedstawiono znaczenie oczekiwań inflacji w teorii ekonomii oraz różne źródła informacji, na podstawie których można oceniać kształtowanie oczekiwań inflacyjnych w Polsce. Szczególną uwagę zwrócono na zagadnienie agregacji informacji uzyskiwanych na podstawie przeprowadzanych badań ankietowych oczekiwań inflacyjnych. Przeprowadzona analiza prowadzi do rekomendacji dotyczących zakresu i sposobu prowadzenia analityki badań oczekiwań inflacyjnych w Polsce. Efektem wprowadzenia rekomendacji powinna być poprawa jakości informacji o oczekiwaniach inflacyjnych przedsiębiorców i konsumentów. W szczególności ułatwi to w pełniejszy sposób ocenę mechanizmu ustalania cen oraz pojawiania się potencjalnych ryzyk, związanych z wystąpieniem spirali płacowo-cenowej. Implementacja większości rekomendacji nie generuje dodatkowych kosztów, ponieważ proponowane działania sprowadzają się przeważnie do zmian w organizacji dotychczas prowadzonych działań analitycznych w temacie oczekiwań inflacyjnych.