Konkurencyjność sektora bankowego w Polsce na tle sektorów bankowych krajów UE - Iwanicz-Drozdowska, Małgorzata; Nowak, Agnieszka K. (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2024)
Jednym z wielu zadań banków, jako instytucji zaufania publicznego, jest zapewnienie bezpiecznego dostępu do usług bankowych. Jest to szczególnie trudne obecnie, ze względu na obserwowaną wysoką dynamikę zmian czynników rynkowych i regulacyjnych oraz postęp technologiczny. Zmiany te wpływają na postrzeganie banków oraz wpływają na ich konkurencyjność. Celem opracowania będzie ocena konkurencyjności sektora bankowego w Polsce (w podziale na sektor banków komercyjnych i spółdzielczych) na tle sektorów bankowych krajów UE oraz czynników aktualnie na nią wpływających, jak i mogących wpływać w przyszłości. Badanie obejmuje lata 2004–2022. Pojęcie konkurencyjności jest bardzo szerokie i może być różnie definiowane. Mając także na uwadze możliwości pozyskania publicznie dostępnych, porównywalnych danych, badanie skupi się na konkurencyjności podażowej, tzn. ocenie kondycji ekonomiczno-finansowej sektora bankowego. W badaniu zostanie wykorzystana metoda analizy wybranych mierników finansowych. Ocena zostanie poprzedzona przeglądem badań na temat wybranych czynników wpływających na konkurencyjność banków. Przeprowadzona analiza sytuacji ekonomiczno-finansowej pozwoli potwierdzić relatywnie dobrą kondycję polskiego sektora bankowego na tle innych państw UE, co nie wskazuje jednoznacznie na jego trwałą konkurencyjność. W podsumowaniu zarysowane zostaną perspektywy i wyzwania dla polskiego sektora bankowego.