Behawioralna inżynieria podejmowania decyzji na rynkach finansowych - Czerwonka, Monika; Lang, Jakub (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie behawioralnego wymiaru podejmowania decyzji. By zrozumieć, w jaki sposób dochodzi do selekcji informacji, następnie ustalenia preferencji, a finalnie do podjęcia decyzji, konieczna jest weryfikacja czynników, które wpływają na ten proces. Kluczowym staje się koncept dualnej inżynierii przetwarzania informacji w ludzkim mózgu określany mianem kognitywnej refleksji. Artykuł wprowadza w tematykę podejmowania decyzji ze szczególnym uwzględnieniem takich czynników jak: emocje, percepcja, dyspozycja wyboru trybu przetwarzania informacji w mózgu decydenta. W tekście autorzy odwołali się zarówno do klasyki ekonomii behawioralnej, jak i do współczesnych badań korzystających z dyscyplin pokrewnych, jak psychologia i neurobiologia. W pracy podano przykłady ukazujące konsekwencje dualnego przetwarzania informacji przez decydentów na rynkach finansowych. Wykorzystane metody badawcze to: analiza krytyczna literatury oraz dedukcja jako sposób wnioskowania teoretycznego.