Analiza wykorzystania i wpływu narzędzi Way of Working na skuteczność zespołów operacyjnych - Szumiec, Anita; Trzeciak, Mateusz (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2024)
Głównym celem artykułu było zbadanie wpływu zastosowania koncepcji Way of Working (WoW) na skuteczność zespołów operacyjnych. Badanie skupiało się na ocenie stosowania narzędzi WoW, ich skuteczności oraz ocenie wpływu koncepcji na codzienne funkcjonowanie zespołów operacyjnych. Wyniki badań, oparte na badaniu opinii 79 członków sześciu zespołów operacyjnych jednej z firm sektora finansowego, wskazały na znaczącą rolę WoW w codziennym funkcjonowaniu zespołów. Co więcej, w badanych zespołach potwierdza się, że szczególną wartość przywiązuje się do pracy zespołowej, a narzędzia wspierające tę formę pracy są oceniane jako bardziej skuteczne w porównaniu z narzędziami skoncentrowanymi na indywidualnym działaniu. Badania potwierdziły również, że koncepcja WoW nie jest tylko modnym trendem, ale narzędziem o realnym, pozytywnym wpływie na codzienne funkcjonowanie zespołów.