Wyzwania w zarządzaniu wielokulturowym zespołem projektowym - Juchniewicz, Mateusz; Szewczyk, Paweł (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2025)
Prezentowany artykuł omawia znaczenie wielokulturowości w zarządzaniu projektami, szczególnie w kontekście pracy w środowisku międzynarodowym. Współczesne projekty często wymagają współpracy międzykulturowej, co stawia przed menedżerami nowe wyzwania, takie jak odmienne sposoby komunikacji, motywacji, czy rozwiązywania konfliktów w zespołach o różnym pochodzeniu kulturowym. Autorzy podkreślają, że tradycyjne metody zarządzania nie zawsze są skuteczne w takim środowisku. W artykule autorzy dokonali syntetycznego przeglądu modeli do pomiaru różnic kulturowych, takich jak Hofstede, GLOBE i Erin Meyer, które mogą pomóc menedżerom lepiej zarządzać zespołami wielokulturowymi. Na podstawie przeglądu autorzy sformułowali rekomendacje dla kierowników projektów wielokulturowych.