Kompetencje kierownika projektu jako czynnik sukcesu w zarządzaniu projektami - Romański, Piotr (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2025)
Kompetencje kierownika projektu stanowią kluczowy element sukcesu w zarządzaniu projektami, ponieważ to właśnie ta osoba odpowiada za zapewnienie realizacji projektu zgodnie z planem, w odpowiednim czasie oraz zgodnie z wymaganiami klienta. W związku z rosnącą złożonością projektów kompetencje kierownika projektu stają się coraz bardziej istotne. Artykuł analizuje znaczenie kompetencji kierownika projektu oraz ich wpływ na wynik realizacji przedsięwzięcia. W tym celu przeprowadzono badanie ankietowe wśród 100 kierowników projektów, aby określić, które kompetencje są uważane za najważniejsze. Badani oceniali kompetencje w różnych grupach, takich jak wiedza, umiejętności, cechy osobowości, postawy oraz doświadczenie. Wyniki badania wykazały, że doświadczenie kierownika projektu jest najważniejszą grupą kompetencji wpływających na sukces projektu. Również wiedza na temat zarządzania projektami oraz cechy osobowości, takie jak elastyczność i otwartość na zmiany, są kluczowe. Analiza wyników przeprowadzonego badania pozwoliła na wyłonienie 11 kluczowych kompetencji, na których kierownik projektu powinien skupić swoje wysiłki.