Zwinne przedsiębiorstwo oparte na wiedzy - Włodarkiewicz-Klimek, Hanna (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2019)
Dynamika i nieprzewidywalność współczesnego otoczenia wymaga od przedsiębiorstw szybkiego reagowania i wykorzystywania pojawiających się krótkotrwałych okazji. Taką możliwość daje koncepcja przedsiębiorstwa zwinnego, które ze względu na specyfikę zasobów wewnętrznych oraz sposoby działania jest zdolne do szybkiego identyfikowania okazji i wykorzystywania ich dla własnego wzrostu i rozwoju. Artykuł ma na celu zaprezentowanie ewolucji koncepcji organizacji opartych na wiedzy w kierunku kreowania organizacji zwinnej. W opracowaniu wskazano warunki rozwoju zwinności współczesnych przedsiębiorstw, a także przedstawiono model zwinnego przedsiębiorstwa opartego na wiedzy. Artykuł ma charakter rozważań teoretycznych, prowadzących do strukturyzacji koncepcji zwinności przedsiębiorstwa oraz jej modelowego opisu.