Rozwój sektora kreatywnego w Polsce w latach 2009–2016 - Kasprzak, Rafał (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2019)
W artykule przedstawiono dynamikę liczby podmiotów sektora kreatywnego zarejestrowanych w ramach Bazy Regon w latach 2009–2016. W okresie objętym badaniem to powiat Miasta Warszawy jest obszarem o największej łącznej liczbie zarejestrowanych podmiotów sektora kreatywnego w porównaniu z analizowanymi powiatami. Jest ich prawie czterokrotnie więcej w porównaniu z miastem Krakowem oraz kilkukrotnie więcej w porównaniu z pozostałymi powiatami. Można zatem powiedzieć, że Warszawa jest dominującym ośrodkiem przemysłów kreatywnych w porównaniu z pozostałymi ośrodkami metropolitarnymi w Polsce. W wyniku porównania średniego tempa zmian liczby podmiotów sektora kreatywnego ze średnim tempem zmian liczby podmiotów gospodarki narodowej wpisanych do rejestru REGON stwierdzono, że były one do siebie relatywnie zbliżone. Można zatem powiedzieć, że liczba podmiotów sektora kreatywnego w badanych obszarach i w analizowanym okresie zmienia się w podobnym tempie jak cała populacja podmiotów gospodarki narodowej.