Wybrane aspekty kształcenia dorosłych w kontekście zmieniającego się rynku pracy w Polsce - Książkiewicz, Izabela (Kwartalnik Kolegium Ekonomiczno-Społecznego. Studia i Prace, 2018)
Rozwój ustawicznej edukacji sprzyja powstaniu globalnego społeczeństwa informacyjnego, co pociąga za sobą głębokie zmiany w życiu codziennym i w obszarze pracy zawodowej. Globalny rynek pracy stawia wysokie wymagania wobec jego uczestników. Wzrasta indywidualna odpowiedzialność za jakość wykształcenia, posiadanej wiedzy i kompetencje. Dyplom wyższej uczelni poparty uzyskanymi kompetencjami staje się wartością wielce pożądaną. Prezentowany artykuł jest próbą ukazania istoty kształcenia przez całe życie w kontekście wymogów współczesnego rynku pracy w Polsce.