Interoperacyjność unijnych systemów informacyjnych w zakresie bezpieczeństwa, ochrony granic i zarządzania migracjami - Gajda, Anastazja (Kwartalnik Kolegium Ekonomiczno-Społecznego. Studia i Prace, 2019)
W ciągu ostatnich lat w Unii Europejskiej (UE) coraz częściej dochodzi do przypadków nielegalnego przekraczania granic. Kontrole osób na granicach zewnętrznych UE powinny być zatem bardziej skuteczne, aby umożliwić m.in. efektywne zarządzanie migracjami. Szczególnie pilna stała się potrzeba połączenia i kompleksowego wzmocnienia unijnych narzędzi informacyjnych służących zarządzaniu granicami zewnętrznymi oraz zapobiegania nielegalnej migracji i jej zwalczania. Artykuł dotyczy kwestii zapewniania interoperacyjności wszystkich scentralizowanych systemów informacyjnych działających w przestrzeni wolności, bezpieczeństwa i sprawiedliwości UE. Okazuje się bowiem, że istniejące systemy nie współpracują ze sobą. Dlatego jako komponenty interoperacyjności zaproponowano: europejski portal wyszukiwania, wspólny serwis kojarzenia danych biometrycznych, wspólne repozytorium tożsamości i moduł wykrywający multiplikację tożsamości.