Recenzja książki Roberta Ciborowskiego pt. Międzynarodowy transfer technologii a innowacyjność krajów Europy Środkowo-Wschodniej, Polskie Towarzystwo Ekonomiczne, Białystok 2016 - Zorska, Anna (Kwartalnik Kolegium Ekonomiczno-Społecznego. Studia i Prace, 2017)
Innowacyjność gospodarki jest uważana za jeden z filarów jej konkurencyjności międzynarodowej i zdolności kraju do osiągania korzyści z przepływów i powiązań w gospodarce światowej. Liderami innowacyjności i korzyści ekonomicznych są te gospodarki krajowe, które są w stanie wytworzyć i/lub pozyskać (od partnerów) unikalną wiedzę, nowe technologie oraz innowacje, a następnie wykorzystać je do produkcji atrakcyjnych i poszukiwanych towarów (wyrobów, usług), skutecznie konkurujących na rynku globalnym. Możliwości poszczególnych krajów są różne i zależą od całego kompleksu historycznych i współczesnych uwarunkowań, które determinują tworzenie i wykorzystanie zaawansowanych technologicznie zasobów i zdolności wytwórczych w gospodarce, a także zaangażowanie krajowych przedsiębiorstw w prace badawcze, unowocześnianie produktów i procesów produkcyjnych, ulepszanie zarządzania itd.(fragment tekstu)