Zachowania zdrowotne dorosłej młodzieży jako element polityki zdrowotnej w świetle badania „Młodzież Warszawy” - Korporowicz , Violetta (Kwartalnik Kolegium Ekonomiczno-Społecznego. Studia i Prace, 2018)
Celem opracowania jest wskazanie na istotę i rolę polityki zdrowotnej w kształtowaniu zachowań zdrowotnych, a następnie przedstawienie badania oraz jego wyników dotyczącego wiedzy o zdrowiu oraz umiejętności kształtowania tych zachowań dorosłej młodzieży Warszawy. Uwzględniony został opis, a następnie analiza badania terenowego dotyczącego zachowań zdrowotnych pełnoletniej młodzieży różnego typu szkół ponadpodstawowych, tzn. szkół zawodowych, techników i szkół ogólnokształcących w Warszawie. Hipoteza badawcza tego badania mówi, że istnieje zależność między typem szkoły, do której uczęszcza młodzież, a wiedzą na temat zdrowia oraz umiejętnościami kształtowania zachowań zdrowotnych. W świetle badań okazało się, że badana młodzież ze szkół zawodowych zdecydowanie słabiej rozpoznaje sytuacje grożące zdrowiu w postaci słabszego sposobu odżywienia (spożywa mniej nabiału, warzyw, rzadziej je ciepłe posiłki w ciągu dnia) czy częstotliwością kontaktów z substancjami psychoaktywnymi w stosunku do młodzieży z techników, a szczególnie w stosunku do młodzieży ze szkół licealnych.