The participatory potential of Polish trade unions​ - Towalski , Rafał (Kwartalnik Kolegium Ekonomiczno-Społecznego. Studia i Prace, 2018)
Artykuł jest poświęcony zagadnieniom rozwoju partycypacji pracowniczej w Polsce i funkcji, jakie w tym zakresie pełnią związki zawodowe. Te zaś, podobnie jak związki zawodowe na całym świecie, muszą zmierzyć się z licznymi problemami, związanymi z kurczącym się zapleczem członkowskim czy też z obecnością związków zawodowych w przedsiębiorstwach w ogóle. Promowanie przez związki zawodowe praktyk prowadzących do zwiększenia udziału pracowników w procesach decyzyjnych powinno być jedną z ważniejszych funkcji pełnionych przez te organizacje. Wydaje się jednak, że tak nie jest. Trudno jednak winić za to tylko i wyłącznie związki zawodowe. Słabo rozwinięta partycypacja to również skutek oporu w środowisku menedżerskim i postaw środowisk pracowniczych, z rezerwą podchodzących do większego ich zaangażowania w procesy decyzyjne.