Miejsce Polski w handlu międzynarodowym: znaczenie wspólnej polityki handlowej Unii Europejskiej - Dugiel, Wanda (Kwartalnik Kolegium Ekonomiczno-Społecznego. Studia i Prace, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie pozycji Polski w handlu międzynarodowym i znaczenia rozwiązań we wspólnej polityki handlowej UE w zwiększeniu roli Polski w wymianie handlowej. W artykule omówiono czynniki określające obroty handlu międzynarodowego Polski: zmianę koniunktury w gospodarce światowej, rosnący protekcjonizm niektórych państw, konkurencyjność gospodarki Polski, zwiększenie liczby nowych umów o wolnym handlu zawartych przez Unię Europejską, a tym samym przez Polskę. W pracy zastosowano metodę jakościową i ilościową. Przyszłość wymiany handlowej Polski będą warunkować dążenia do liberalizacji handlu zagranicznego Unii Europejskiej, wyjście Wielkiej Brytanii z UE, jednostkowe nakłady pracy oraz konkurencyjność polskiego handlu zagranicznego.