Modele koordynacji lokalnych usług publicznych w kontekście ekonomii kosztów transakcyjnych - Roszkowska, Małgorzata (Kwartalnik Kolegium Ekonomiczno-Społecznego. Studia i Prace, 2019)
Celem teoretycznym opracowania jest omówienie zarówno kategorii kosztów transakcyjnych, jak i modeli koordynacji lokalnych usług publicznych, ze szczególnym uwzględnieniem usług komunalnych. Natomiast celem aplikacyjnym jest wskazanie możliwości wykorzystania postulatów ekonomii kosztów transakcyjnych przy podejmowaniu decyzji wiążących się z dylematem ekonomicznym „zrób lub kup” (make or buy) w obszarze wyboru rynku, hierarchii lub hybrydy. W artykule dokonano analizy wybranych publikacji z zakresu nowej ekonomii instytucjonalnej i finansów publicznych. Analiza literatury oraz wyników badań naukowych przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, a także w wybranych krajach Europy wykazała, że założenia ekonomii kosztów transakcyjnych mogą stanowić podstawę do podejmowania racjonalnych decyzji w zakresie wyboru modeli koordynacji lokalnych usług publicznych.