Rezerwa obowiązkowa w sektorze bankowym - Zalewski, Kacper (Kwartalnik Kolegium Ekonomiczno-Społecznego. Studia i Prace, 2019)
Na początku XVII w. w Amsterdamie powstał pierwszy bank publiczny. Jego pierwotnym celem była kontrola jakości pieniądza w obiegu. Dodatkowo pełnił on funkcję skarbca dla obywateli i organizacji, np. kupieckich. Na początku głównie zwracano uwagę na bezpieczeństwo deponentów, jednak z czasem zaczęto udzielać finansowania z powierzonych środków, co przy niekorzystnych warunkach doprowadziło w XIX w. bank do upadłości. W artykule zaprezentowano dwa systemy funkcjonowania banku – rezerwy pełnej i rezerwy cząstkowej. Rezerwa pełna zakłada pełne pokrycie w każdym momencie powierzonych wkładów, a cząstkowa – utrzymywanie jedynie rezerwy pozwalającej na płynne działanie. System monetarny najpierw opierał się na pełnym pokryciu w złocie, następnie jednak odchodzono od tego standardu, a obecnie nie jest już niczym gwarantowany poza wiarygodnością emitenta. Te dwa zjawiska wzajemnie na siebie wpływają, co pozostaje jednak niezauważane i elementy te rozpatruje się oddzielnie, badając takie obszary jak emisja pieniądza i koniunkturalność gospodarki. Planując zmiany w obszarze prawnym związanym z rezerwą obowiązkową, należy pamiętać o tej współzależności oraz o pozostałych elementach systemu bankowego.