Recenzja książki Alicji Jaskierni pt.Od telewizji masowej do Netfliksa : telewizja w Stanach Zjednoczonych w epoce cyfrowej, Oficyna Wydawnicza ASPRA-JR, Warszawa 2016 - Łubiarz, Sabina (Kwartalnik Kolegium Ekonomiczno-Społecznego. Studia i Prace, 2017)
Na naszym rynku wydawniczym pojawiła się praca, o której można śmiało powiedzieć, że z całą pewnością wypełnia lukę dotąd przez polskich badaczy niezagospodarowaną. Monografia Alicji Jaskierni jest taką właśnie propozycją. Specjalizująca się w problematyce systemów medialnych, standardów dziennikarskich i polityki medialnej profesor Uniwersytetu Warszawskiego doktor habilitowana Alicja Jaskiernia jest znawczynią amerykańskiego rynku medialnego i pracownikiem Katedry Systemów Medialnych na Wydziale Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego. W swojej pracy Autorka nie tylko przedstawia sektor amerykańskiej telewizji (uwzględniając jego wielowymiarowość i zróżnicowanie), ale analizuje także dynamikę zmian na rynku medialnym. Bacznie przyglądając się wszystkim najważniejszym czynnikom wpływającym na zachodzące zmiany, niezwykle trafnie diagnozuje obecny etap przeobrażeń amerykańskiego sektora telewizyjnego i przedstawia dominujące tendencje rozwojowe na tym rynku.(fragment tekstu)