Koniunktura w przemyśle przetwórczym

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Elżbieta Adamowicz
Konrad Walczyk

Abstrakt

Oznaki ożywienia, widoczne w I kwartale 2018 r., w drugim kwartale osłabły. Jest to reakcja nietypowa, bowiem pozytywne oddziaływanie czynników sezonowych zazwyczaj nasila się w drugim kwartale roku. Wartości zarówno wskaźnika koniunktury jak i sald odpowiedzi na poszczególne pytania ankiety zmieniały się naprzemiennie i różniły we wszystkich badanych przekrojach. Wartość IRGIND w kwietniu zwiększyła się o 0,5 pkt, z poziomu 2,5 pkt do 3,0 pkt, w maju zaś o kolejne 0,1 pkt, do wysokości 3,1 pkt. W skali kwartału odnotowano poprawę koniunktury - w porównaniu z lutym 2018 r. wartość wskaźnika w maju jest wyższa o 1,9 pkt i utrzymuje się powyżej długookresowej średniej (-1,0 pkt). W skali roku jednak nastąpił spadek wartości IRGIND o 0,3 pkt, a w przebiegu jego składowej cyklicznej coraz wyraźniej zarysowuje się tendencja spadkowa. Przewidywania przedsiębiorstw z miesiąca na miesiąc stają się coraz bardziej pesymistyczne.(fragment tekstu)

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Dział
Artykuły