Koniunktura w przemyśle przetwórczym

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Elżbieta Adamowicz
Konrad Walczyk

Abstrakt

W przemyśle przetwórczym początek roku zaznaczył się najniższą wartością wskaźnika koniunktury IRGIND od grudnia 2012 r., -15 pkt. W połowie pierwszego kwartału 2020 roku pojawiły się nieśmiałe oznaki ożywienia, w marcu jednak dotarła do Polski pandemia COVID-19, a wprowadzone restrykcje, by jej przeciwdziałać, wstrząsnęły przemysłem. Po spadku wartości wskaźnika koniunktury w styczniu o 2,8 pkt i jej wzroście w lutym o 4,8 pktw marcu nastąpiło tąpnięcie - spadek wartości IRGIND wyniósł aż 18 pkt. To największy miesięczny spadek wartości wskaźnika, jaki odnotowano w historii badania. W sumie w ciągu trzech miesięcy od grudnia do marca wartość wskaźnika obniżyła się o 16,6 pkt do wysokości -28,8 pkt. W porównaniu z marcem 2019 r. wartość wskaźnika spadła aż o 28,5 pkt. Na negatywny wpływ czynników cyklicznych nałożył się negatywny wpływ czynników nadzwyczajnych, tj. działań podjętych w walce z epidemią wirusa SARS-CoV-2. Spowodowało to gwałtowny spadek wielkości produkcji i zamówień, pogorszenie się sytuacji finansowej przedsiębiorstw i załamanie się nastrojów producentów. Większych zmian nie widać jeszcze tylko w zatrudnieniu.(fragment tekstu)

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Dział
Artykuły