Environmental Management in the Dairy Industry and Its Relevance for Sustainable Development
Main Article Content
Abstrakt
The paper discusses the main assumptions of the sustainable development concept and shows how the environmental management system, which implements the idea in practice, is put in place in the dairy industry. The first part explains the assumptions of the idea and how they are implemented in enterprises. It also describes the substance, principles and goals of sustainable development as well as efforts and ways in which enterprises seek to minimise their environmental impact. Based on the results of empirical studies, the second part explains how environmental management systems are implemented in dairy companies taking account of the elements such as: the sources of funding, barriers to the implementation of the system, positive effects of the system, its improvements and ways to review the system efficiency.
Downloads
Article Details
Bibliografia
2. Burzyńska D., and Fila J., 2007. Finansowanie inwestycji ekologicznych w przedsiębiorstwie. Warszawa: Difin, pp. 17–89.
3. Gsottbauer E., van den Bergh J. C. J. M., 2011. Environmental Policy Theory given bounded rationality and other-regarding preferences. Environmental and Resource Economics, Vol. 49,
No. 2 June, pp. 263–304.
4. Hacking T., Guthrie P., 2008. A framework for clarifying the meaning of Triple Bottom-Line, Integrated, and Sustainability Assessment. Environmental Impact Assessment Review Vol. 28,
Issues 2–3, February-April, pp. 73–89.
5. Isla A., 2004. The politics of sustainable development: a subsistence view. Canadian Woman Studies, Vol. 23, No. 1, pp. 6–16.
6. Kapusta F., 2012. Baza surowcowa mleczarstwa w Polsce i jej zmiany w pierwszej dekadzie XXI wieku. Przegląd Mleczarski”, No. 7, pp. 32–35.
7. Kudłak R., 2008, Realizacja koncepcji zrównoważonego rozwoju poprzez systemy zarządzania środowiskowego w przedsiębiorstwach w Polsce. Poznań: Bogucki Wydawnictwo Naukowe,
pp. 28–29.
8. Norman W., McDonald Ch., 2003. Getting to the bottom of “triple bottom line”. Business Ethics Quarterly, Vol. 1:2, March, pp. 1–4.
9. Pawlas K., Pilarski S, 2006. Koncepcja zrównoważonego rozwoju jako podstawa nowego spojrzenia na funkcjonowanie przedsiębiorstwa. In: Konkurencyjność przedsiębiorstw w gospodarce rynkowej, Zarządzanie przedsiębiorstwem w warunkach konkurencji. (Ed.) B. Grzybowska, Olsztyn: Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, pp. 91–99.
10. Pessoa A., Rui Silva M., 2009. Environment based innovation. Policy questions. Finisterra, XLIV, 88, 2009, pp. 53–78.
11. Poskrobko B., Poskrobko T., 2012. Zarządzanie środowiskiem w Polsce, Warszawa: PWE, Warszawa, pp. 11–19.
12. Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych S. A., 2013. Sektor spożywczy w Polsce. Profil sektorowy, Departament Informacji Gospodarczej, Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych S. A., p. 5
13. Rymanowski P., W co inwestować, Przegląd Mleczarski, No. 5, pp. 44–45.
14. Schrecker T., 1996. Whither sustainable development? Journal of Canadian Studies, Vol. 31, Issue 1, 1996, pp. 3–6.
15. Söderbaum P., 2011. Sustainability economics as a contested concept. Ecological Economics, No. 70, pp. 1019–1020.
16. Wieczorkiewicz R., 2013. Wielka niewiadoma. Rynek spożywczy, No. 3, pp. 24–26.
Legal and strategic documents:
1. A sustainable future in our hands – A guide to the EU’s Sustainable Development Strategy (2007), www.epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/sdi/documents/strategy-policy,
[accessed 12.03.2012].
2. Act Environmental Protection Law of 27.04.2001, Dz. U. [Journal of Laws] of 20.06.2001, No. 62, Item 627, www.ispa.sejm.gov.pl, accessed [15.05.2017].
3. Constitution of the Republic of Poland of 2 April 1997 (1997), Dz.U. [Journal of Laws] No. 78, Item 483.
4. Council of Ministers, Warsaw, June 2000. Poland 2025. A Long-term Strategy for Sustainable Development, pp. 124–125.
5. Our Common Future, 1987, www.conspect.nl/pdf/Our_Common_Future-Brundtland_Report_1987.pdf, [accessed 07.04.2017].