Koniunktura w rolnictwie : I kwartał 2020 Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Jak spodziewano się, w pierwszym kwartale 2020 r. koniunktura w polskim rolnictwie ponownie pogorszyła się. Wartość wskaźnika koniunktury IRG SGH (IRGAGR) obniżyła się o 4,9 punktu, z poziomu -1,9 pkt do -6,8 pkt. Spadek jest większy niż w czwartym kwartale 2019 r.; wyniósł wówczas 2,9 pkt. Pogorszenie się koniunktury jest skutkiem spadku przychodów pieniężnych gospodarstw rolnych iosłabienia się nastrojów. Wartość wskaźnika wyrównanych przychodów, pierwszej składowej IRGAGR, zmniejszyła się o 5,9 pkt, z -7,1 pkt do -13 pkt, a wartość wskaźnika zaufania, drugiej składowej ogólnego wskaźnika koniunktury, obniżyła się trzy punkty, z 8,6 pkt do 5,6 pkt. Pomimo spadku wartości zarówno wskaźnika koniunktury, jak i wskaźników cząstkowych, są one wyższe niż rok wcześniej odpowiednioo: 5,1, 7,2 i 0,9 pkt. Wartość IRGAGR jest również wyższa od wieloletniej średniej, która wynosi -9,9 pkt (jednak niższa od średniej z ostatnich 10 lat o 0,5 pkt). Pogorszenie się koniunktury rolnej w pierwszym kwartale jest typowe, jednak tym razem wielkość spadku wartości wskaźnika koniunktury jest większa niż zwykle (w ostatniej dekadzie wartość IRGAGR w pierwszym kwartale malała przeciętnie o 4,4 pkt), a trzeba wziąć nadto pod uwagę, iż mijająca zima była względnie łagodna. Nie ma więc optymizmu wśród rolników - nie tylko pogorszyła się ich sytuacja finansowa, ale i nie spodziewają się oni jej poprawy w kolejnym kwartale.(fragment tekstu)