Koniunktura w rolnictwie

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Piotr Szajner
Konrad Walczyk

Abstrakt

Drugi kwartał 2021 r. przyniósł poprawę koniunktury w polskim rolnictwie. Wartość wskaźnika koniunktury IRG SGH (IRGAGR) zwiększyła się w porównaniu z pierwszym kwartałem o 4,7 pkt, do wysokości -5,9 pkt. Jest wyższa niż rok temu o 12,5 pkt, a od średniej dla drugich kwartałów ostatnich 20 lat o 6,2 pkt. Poprawa koniunktury jest skutkiem wiosennego ożywienia (efekt sezonowy), zaś wzrost wartości wskaźnika IRGAGR w skali roku to tzw. efekt bazy statystycznej, wynikający z bardzo niskiej jego wartości przed rokiem, której ogromny spadek w porównaniu z I kwartałem 2020 r. (aż o 23,4 pkt) został spowodowany przez załamanie się nastrojów w gospodarstwach rolnych w następstwie epidemii koronawirusa.(fragment tekstu)

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Dział
Artykuły