Koniunktura w przemyśle przetwórczym

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Elżbieta Adamowicz
Konrad Walczyk

Abstrakt

Wartość wskaźnika koniunktury w przemyśle przetwórczym (IRGIND) w III kwartale 2019 r. zmieniała się naprzemiennie - zmalała w lipcu o 7,7 pkt (w porównaniu z czerwcem), w szczycie pozytywnego oddziaływania czynników sezonowych, w sierpniu wzrosła o 1,3 pkt i ponownie obniżyła się we wrześniu (o 0,2 pkt). Wahania te odbiegają od ustalonego rytmu zmian sezonowych. W sumie, w ciągu trzech ostatnich miesięcy wartość wskaźnika zmniejszyła się o 6,6 pkt i wynosi obecnie -10,6 pkt. W skali roku spadek wartości wskaźnika wyniósł 12,1 pkt. Odnotowane w drugim kwartale oznaki pogorszenia się koniunktury pogłębiły się. Wartości IRGIND są niższe od wieloletniej średniej. Tendencja spadkowa nasila się. Przewidywania przedsiębiorstw w kolejnych miesiącach stawały się coraz bardziej pesymistyczne. W kolejnym kwartale ustanie pozytywne oddziaływanie czynników sezonowych, a o kierunku zmian koniunktury będą decydowały czynniki cykliczne, których negatywne oddziaływanie utrzymuje się od wielu miesięcy.(fragment tekstu)

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Dział
Artykuły