Treść głównego artykułu

Abstrakt

Współczesne uwarunkowania stawiają przedsiębiorstwa wobec konieczności wprowadzania ciągłych zmian i ulepszeń, co wiąże się z uelastycznieniem ich działań we wszystkich sferach. Przykładem elastycznego systemu wynagradzania są systemy kafeteryjne, stanowiące nowoczesną formę płac. Artykuł stanowi analizę systemów kafeteryjnych w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Dokonano identyfikacji korzyści i zagrożeń wynikających z ich zastosowania. W artykule zaprezentowano również doświadczenia przedsiębiorstw polskich w analizowanym obszarze.

Słowa kluczowe

systemy wynagradzania kafeteria uelastycznianie wynagradzania elastyczne plany świadczeń elastyczne konto bieżące.

Szczegóły artykułu

Jak cytować
Nieżurawska, J. (2013). Systemy kafeteryjne w Wielkiej Brytanii, USA i Polsce. Edukacja Ekonomistów I Menedżerów, 28(2), 81–95. https://doi.org/10.5604/01.3001.0009.6321

Referencje

    1. American Payroll Association, // www.americanpayroll.org (30.01.2013).
    2. Armstrong, M., Baron, A. (1995), The Job evaluation handbook, Chartered Institute of Personnel and Development, London.
    3. Armstrong, M., Brown, D. (2001), New Dimensions in Pay Management, Chartered Institute of Personnel and Development, London.
    4. Armstrong, M., Cummins, A. (2011), The reward management toolkit. A step-by-step guide to designing and delivering pay and benefits, Kogan Page Limited, London.
    5. Armstrong, M. (2006), Employee Reward. People and organizations, Chartered Institute of Personnel and Development, London.
    6. Armstrong, M. (2000), Rewarding Teams, Chartered Institute of Personnel and Development, London.
    7. Borkowska, S. (2001), Strategie wynagrodzeń, Oficyna Ekonomiczna, Dom Wydawniczy ABC, Kraków.
    8. Bragg, S. (2004), Accounting for Payroll, John Wiley & Sons Inc., New Jersey.
    9. Bragg, S. (2003), Essentials of Payroll, Handboken John Wiley & Sons, NY.
    10. Cambridge International Dicttionary of English (1995), Cambridge University Press, Cambridge.
    11. CBI Researches (1994) – CBI/Towers Perrin, London.
    12. Fidzińska, N., Rosa, M. (2002), Płacowe menu, czyli kafeteryjne systemy wynagrodzeń (2), „Personel i Zarządzanie”, 17, wrzesień.
    13. http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p15b.pdf (14.01.2013)
    14. Incomes Data Services (1998) IDS Study No 650, June, London.
    15. Industrial Relations Services (1998), Flexible benefis envolve at Cable & Wireless, “Pay and Benefis Bulletin”, IRS, June.
    16. Karaszewska, H. (2003), Ewolucja wynagrodzeń w Polsce w okresie zmian systemu ekonomicznego, Wydawnictwo UMK, Toruń.
    17. Kopertyńska, M. W. (2000), System płac przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław.
    18. Lupton, T., Fowler, D. (1969), Selecting a Wage Payment System. Research Paper III, Engineering Employers’s Federation, London.
    19. Nieżurawska, J. (2010), Elastyczne systemy wynagrodzeń w przedsiębiorstwach w Polsce, Doktoraty Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydawnictwo – „Dom Organizatora” – TNOiK, Toruń.
    20. Oleksyn, T. (2006), Wynagradzanie efektywne – przegląd problemów, w: S. Borkowska (red.), Zarządzanie zasobami ludzkimi. Teraźniejszość i przyszłość, IPiSS, Warszawa.
    21. Strózik-Rytowska, M., Anisimowicz D. (2006), Menu motywacyjne czyli kafeteryjne systemy świadczeń pozafinansowych, „Personel i Zarządzanie”, 8.
    22. Urban, B., Wojewódzka, M. (2003), Pakiet menedżera. Najnowsze trendy w wynagradzaniu wyższej kadry kierowniczej na rynkach zachodnich – wyniki badań Mercer Human Resource Consulting, „Personel i Zarządzanie”, 5.