Treść głównego artykułu

Abstrakt

DOI: 10.5604/01.3001.0009.6286
W opracowaniu przybliżono relacje zachodzące pomiędzy podnoszeniem poziomu bezpieczeństwa i higieny pracy (bhp) w przedsiębiorstwie a kształtowaniem kultury organizacyjnej, w tym kultury bhp. Odnosząc się do wyników badań empirycznych zidentyfikowano podejście do zagadnienia bezpieczeństwa i higieny pracy w przedsiębiorstwach zlokalizowanych na ternie Dolnego Śląska. Szczególną uwagę zwró- cono przy tym na cechy kultury organizacyjnej ujawnione w objętych badaniami przedsiębiorstwach, rozpatrując je w kontekście kształtowania kultury bhp.

Słowa kluczowe

kultura organizacyjna kultura bhp bezpieczeństwo i higiena pracy poziom bhp warunki pracy

Szczegóły artykułu

Jak cytować
Cierniak-Emerych , A. . (2012). Kształtowanie bezpieczeństwa i higieny pracy w przedsiębiorstwie a cechy kultury organizacyjnej. Edukacja Ekonomistów I Menedżerów, 26(4), 87–103. https://doi.org/10.5604/01.3001.0009.6286

Referencje

    1. Armstrong M., Zarządzanie zasobami ludzkimi, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2005.
    2. Cierniak-Emerych A., Warunki pracy – ich składowe oraz pożądane rezultaty kształtowania w: Potencjał pracy przedsiębiorstwa, red. M. Gableta, Wyd. AE Wrocław, Wrocław 2006.
    3. Gableta M., Karamalla E., Pojęcie i rola kultury organizacyjnej w przedsiębiorstwie, w: Potencjał pracy w przedsiębiorstwie. Kształtowanie i wykorzystanie, red. M. Gableta, Wyd. AE Wrocław, Wrocław 1998.
    4. Guldenmund F.W., (Mis)understanding Safety Culture and Its Relationship to Safety Management, “Risk Analysis” 2010, Vol. 30, no. 10.
    5. Organizacja i zarządzanie, red. J. Boroń, AE Poznań, Poznań 1991.
    6. Pawłowska Z., Kształtowanie kultury bezpieczeństwa i higieny pracy w systemach zarządzania w: Nauka o pracy – bezpieczeństwo, higiena, ergonomia. Zarządzanie bezpieczeństwem i higiena pracy, Tom 8, red. D. Koradecka, Wyd. CIOP, Warszawa 2000.
    7. Pocztowski A., Zarządzanie zasobami ludzkimi. Zarys problematyki i metod, Wyd. Antykwa, Kraków 1998.
    8. Podgórski D., Współczesne koncepcje zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy w: Nauka o pracy – bezpieczeństwo, higiena, ergonomia. Zarządzanie bezpieczeństwem i higiena pracy, Tom 8, red. D. Koradecka, Wyd. CIOP, Warszawa 2000.
    9. Rakowska A., Cichorzewska M., Rola przywództwa w kształtowaniu kultury bezpieczeństwa pracy „Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu” 2012, nr 30.
    10. Studenski R., Kultura bezpieczeństwa pracy w przedsiębiorstwie, „Bezpieczeństwo Pracy” 2000, nr 9.
    11. Weinstein M.B., Total Quality Safety Management and Auditing, Boca Raton FL, CRC Press LLC 1997.
    12. Wspólnotowa strategia na rzecz podniesienia bezpieczeństwa i higieny pracy, http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2009:041E: 0014:0023:PL:PDF , [dostęp one-line 12.11.2012].