Problematyka oszustw żywnościowych w przepisach prawa i standardach branżowych

Aleksandra Kowalska (1)
(1) Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Polska

Abstrakt

Fałszowanie żywności to jedno z działań postrzeganych w kategoriach oszustwa żywnościowego, które ma wielowymiarowe skutki o charakterze politycznym, ekonomicznym, społecznym, psychologicznym, legislacyjnym i zdrowotnym. Celem artykułu jest konceptualizacja pojęcia oszustwa żywnościowego i fałszowania żywności oraz przedstawienie i próba oceny wiodących działań twardych podejmowanych na rzecz obrony żywności w Polsce i na świecie.

Bibliografia

Read More

Autor

Aleksandra Kowalska
Kowalska, A. (2017). Problematyka oszustw żywnościowych w przepisach prawa i standardach branżowych. Kwartalnik Nauk O Przedsiębiorstwie, 45(4), 30–41. https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.7451