Abstrakt
Artykuł porusza temat reputacji przedsiębiorstwa, rozpatrywanej w kontekście generowania wartości przedsiębiorstwa poprzez tworzenie wartości dla klientów oraz oddziaływanie na wartość klientów dla przedsiębiorstwa. Autorka pokazała, jak dzięki dobrej reputacji tworzone są korzyści dla klientów, co przekłada się na wzrost wartości klientów dla firmy. Reputacja jest dobrem cennym i pożądanym, przez co jest wartością zarówno dla samego przedsiębiorstwa jak również dla jego interesariuszy.
Full Text
Bibliografia
s. 47.
2. Dąbrowski T. [2010], Reputacja przedsiębiorstwa. Tworzenie kapitału przedsiębiorstwa, Kraków,
Oficyna Wolters Kluwer, s. 75, 346.
3. Dąbrowski T. [2012], Reputacja a zmiany w otoczeniu przedsiębiorstw, w: Zarządzanie wartością
klienta. Pomiar i strategie, B. Dobiegała-Korona, T. Doligalski (red.), Warszawa, Poltext, s. 346.
4. Dobiegała-Korona B. [2006 a], Wartość klienta czy wartość dla klienta, „Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie”,
nr 1(1).
5. Dobiegała-Korona B. [2006 b], Wstęp, w: Współczesne źródła wartości przedsiębiorstwa, B. Dobiegała-
Korona, A. Herman (red.), Warszawa, Difin.
6. Dobiegała-Korona B. [2008], Zarządzanie wartościami dla klienta (wybrane aspekty), w: W poszukiwaniu
nowych paradygmatów zarządzania, W.M. Grudzewski, I.K. Hejduk (red.), Warszawa,
Oficyna Wydawnicza SGH, s. 30-31.
7. Dobiegała-Korona B. [2012 a], Istota i pomiar wartości klienta, w: Zarządzanie wartością klienta.
Pomiar i strategie, B. Dobiegała-Korona, T. Doligalski (red.), Warszawa, Poltext.
8. Dobiegała-Korona B. [2012 b], Nowa rola marketingu w budowaniu wartości przedsiębiorstwa,
„Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie”, nr 2(23).
9. Doligalski T. [2013], Zarządzanie wartością klienta. Próba charakterystyki, „Marketing i Rynek”,
nr 6.
10. Doyle P. [2003], Marketing wartości, Warszawa, Felberg SJA, s. 3, 8.
11. Fombrun C.J., van Riel C.B.M. [2004], Fame and Fortune: How to Successful Companies Build Winning
Reputations, New York, Prentice Hall, p. 33.
12. Herman A. [2006], Kilka refleksji na temat nowych źródeł wzrostu wartości przedsiębiorstwa, w:
Współczesne źródła wartości przedsiębiorstwa, B. Dobiegała-Korona, A. Herman (red.), Warszawa,
Difin, s. 20.
13. Klamut R., Sommer H., Michalski K. [2010], Aktywność obywatelska we współczesnym społeczeństwie
demokratycznym. Wybrane zagadnienia, Kraków, Seiton, s. 144-146.
14. Majchrzak K. [2011], Zarządzanie reputacją w przedsiębiorstwach sektora naftowego, Warszawa,
Oficyna Wydawnicza SGH, s. 42.
15. Maslow A. [1990], Motywacja i osobowość, Warszawa, Instytut Wydawniczy PAX, s. 76.
16. Nęcka E., Orzechowski J., Szymura B. [2006], Psychologia poznawcza, Warszawa, PWN, s. 550.
17. Prahalad C.K., Ramaswany V. [2003], The Future of Competition. Co-Creating Unique Value with
Customer, Boston, Harvard Business School Press.
18. Schrade U. [1992], Etyka. Główne systemy, Warszawa, Placet, s. 16.
19. Taranko T. [2013], Jak wydatki na marketing przekształcane są w wartości dla przedsiębiorstwa –
ujęcie modelowe, „Handel wewnętrzny”, maj-czerwiec, IBRKK.
20. Zimbardo Ph.G., Leippe M.R. [2004], Psychologia zmiany postaw i wpływu społecznego, Poznań,
Zysk i S-ka.
Autor
Autor (Autorzy) artykułu oświadcza, że przesłane opracowanie nie narusza praw autorskich osób trzecich. Wyraża zgodę na poddanie artykułu procedurze recenzji oraz dokonanie zmian redakcyjnych. Przenosi nieodpłatnie na Oficynę Wydawniczą SGH autorskie prawa majątkowe do utworu na polach eksploatacji wymienionych w art. 50 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych – pod warunkiem, że praca została zaakceptowana do publikacji i opublikowana.
Oficyna Wydawnicza SGH posiada autorskie prawa majątkowe do wszystkich treści czasopisma. Zamieszczenie tekstu artykuły w repozytorium, na stronie domowej autora lub na innej stronie jest dozwolone o ile nie wiąże się z pozyskiwaniem korzyści majątkowych, a tekst wyposażony będzie w informacje źródłowe (w tym również tytuł, rok, numer i adres internetowy czasopisma).
Osoby zainteresowane komercyjnym wykorzystaniem zawartości czasopisma proszone są o kontakt z Redakcją.