Tworzenie wspólnej wartości jako nowe podejście do konkurencyjności firmy
Main Article Content
Abstrakt
Koncepcja tworzenia wspólnej wartości (Creating Shared Value, CSV), przedstawiona przez M. Portera i M. Kramera w 2011 r., ma prowadzić do uzyskania przewagi konkurencyjnej dzięki zaspokajaniu potrzeb społecznych oraz ekonomicznych w otoczeniu przedsiębiorstwa. Jej twórcy zidentyfikowali trzy sposoby tworzenia wspólnej wartości: nowe podejście do oferowanych produktów i usług, redefinicję produktywności w łańcuchu wartości, oraz budowę wspierających klastrów przemysłu w pobliżu przedsiębiorstwa. W artykule zostały zaprezentowane przypadki różnych firm, które stosują CSV. Autor podkreśla, że bez stworzenia efektywnego systemu pomiaru wartości ekonomicznej i społecznej, CSV stanie się niszową koncepcją, pozostającą bez większego wpływu na zarządzanie przedsiębiorstw.
Downloads
Article Details
Autor (Autorzy) artykułu oświadcza, że przesłane opracowanie nie narusza praw autorskich osób trzecich. Wyraża zgodę na poddanie artykułu procedurze recenzji oraz dokonanie zmian redakcyjnych. Przenosi nieodpłatnie na Oficynę Wydawniczą SGH autorskie prawa majątkowe do utworu na polach eksploatacji wymienionych w art. 50 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych – pod warunkiem, że praca została zaakceptowana do publikacji i opublikowana.
Oficyna Wydawnicza SGH posiada autorskie prawa majątkowe do wszystkich treści czasopisma. Zamieszczenie tekstu artykuły w repozytorium, na stronie domowej autora lub na innej stronie jest dozwolone o ile nie wiąże się z pozyskiwaniem korzyści majątkowych, a tekst wyposażony będzie w informacje źródłowe (w tym również tytuł, rok, numer i adres internetowy czasopisma).
Osoby zainteresowane komercyjnym wykorzystaniem zawartości czasopisma proszone są o kontakt z Redakcją.
Bibliografia
2. Changing diabetes in China, The Blueprint for Change Programme, Novo Nordisk, February 2011.
3. Competing by saving lives: stories of implementation, FSG, 13 June 2011.
4. Emerson J., The Blended Value Map: Tracking the Intersects and Opportunities of Economic, “Social and Environmental Value Creation”, October 2003.
5. Hart S.L., Milstein M.B., Creating sustainable value, “Academy of Management Executive”, 2003, Vol. 17, No. 2.
6. http://www.unilever.com/images/es_Project_Shakti_tcm13-13297.pdf.
7. Porter M.E., Kramer M.R., Philanthropy’s New Agenda: Creating Value, “Harvard Business Review”, 1999, November.
8. Porter M.E., Kramer M.R., The Competitive Advantage of Corporate Philanthropy, “Harvard Business Review”, 2002, December.
9. Porter M.E., Kramer M.R., The Link Between Competitive Advantage and Corporate Social Responsibility, “Harvard Business Review”, 2006, December.
10. Porter M.E., Kramer M.R., Creating Shared Value, “Harvard Business Review”, 2011, January-February.