Ekonomia doświadczeń a przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Main Article Content

Magdalena Majchrzak

Abstrakt

W skali mikroekonomicznej konkurencyjność odnoszona jest głównie do przedsiębiorstw, które aby odnieść sukces rynkowy muszą zdobyć przewagę konkurencyjną. Dążenie do osiągnięcia stabilnej i wysokiej pozycji konkurencyjnej wywołuje stałe poszukiwania nowych źródeł przewagi konkurencyjnej. Na podstawie badań literaturowych autorka sugeruje, że w drugiej dekadzie XXI wieku takim źródłem mogą być wartości niematerialne, które w znacznej mierze decydują o pozycji rynkowej przedsiębiorstwa, a także są podłożem do kreowania potencjału kapitału intelektualnego. Ich znaczenie dostrzegane jest w ekonomii doświadczeń, która po gospodarce agrarnej, epoce przemysłu i gospodarce usług może być kolejnym etapem rozwoju gospodarki. Ekonomia doświadczeń, której stosowanie wymaga interdyscyplinarnego podejścia, jest obecnie jednym ze światowych trendów, wynikających ze zwiększonych żądań i doznań konsumentów, niedocenionych jednak przez naukę i praktykę gospodarczą.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Jak cytować
Majchrzak, M. (2014). Ekonomia doświadczeń a przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa. Kwartalnik Nauk O Przedsiębiorstwie, 30(1), 27–35. Pobrano z https://econjournals.sgh.waw.pl/KNoP/article/view/2041
Dział
Dział główny

Bibliografia

1. Alderson W., A Marketing View of Competition, „Journal of Marketing”, 1937, January, Vol. 1, No.3, pp. 189-190.
2. Barney J., Firm Resources and Sustained Competitive Advantage, „Journal of Management”, 1991,No. 1.
3. Coyne K., Sustainable Competitive Advantage: What it is and what it isn’t, „Business Horizons”,1986, January, pp. 54-61.
4. Dierickx I., Cool K., Asset Stock Accumulation and Sustainability of Competitive Advantage, „Management Science”, 1989, Vol. 36, Issue 12, INFORMS, Maryland USA, pp. 1433-1442.
5. Foss N.J., Research in Strategy. Economics and Michael Porter, „Journal of Management Studies”,1996, No. 33, pp. 1-24.
6. Ghemawat P., Competition and business strategy in historical perspective, „Business History Review”, 2002, No. 76.
7. Hagel J., Brown J.S., Organizacja jutra. Zarządzanie talentem, współpracą i specjalizacją, WydawnictwoHelion, Gliwice 2006, s. 35.
8. Hall R., A Framework Linking Intangible and Capabilities to Sustainable Competitive Advantage,„Strategic Management Journal”, 1993, Vol. 14.
9. Hall W.K., Survival Strategies In a Hostile Environment, „Harvard Business Review”, 1980, September-October.
10. Henderson B.D., The Anatomy of Competition, „Journal of Marketing”, 1983, Vol. 17, Issue 3, pp.72-77.
11. Hutter M., Infinite Surprises. On the Stabilization of Value in the Creative Industries, [in:] The Worthof Goods. Valuation and Pricing in the Economy, Beckert J., Aspers P. (eds.), Oxford University Press, Oxford-New York 2011, pp. 201-220.
12. Krzyżanowska M., Wczesne koncepcje przewagi konkurencyjnej, „Marketing i Rynek” 2007, Nr 8, s.6.
13. Lindgreen A., Vanhamme J., Beverland M.B., Memorable Customer Experiences, Gower Publishing, Burlington 2009, pp. 253-266.
14. Majchrzak M., Konkurencyjność przedsiębiorstw podsektora usług biznesowych w Polsce. Perspektywa mikro-, mezo- i makroekonomiczna, CeDeWu, Warszawa 2012.
15. Obłój K., Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2007, s. 105-107.
16. Pine J., Gilmore J., Experience Economy, Harvard Business School Press, Boston 1999.
17. Prahalad C.K., Hamel G., The Core Competence of the Corporation, „Harvard Business Review”, 1990, May-June.
18. Wrzosek W., Przewaga konkurencyjna, „Marketing i Rynek”, 1999, nr 7, s. 2.