Zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich (na przykładzie Polski i Ukrainy)
DOI:
https://doi.org/10.33119/SIP.2024.196.9Słowa kluczowe:
zrównoważenie rolnictwa, obszary wiejskie, rozwój regionalny, Polska, UkrainaAbstrakt
Celem pracy jest ocena poziomu zrównoważenia rolnictwa w Polsce i w Ukrainie oraz analiza porównawcza zagregowanych wskaźników zrównoważenia środowiskowego i ekonomicznego w odniesieniu do rolnictwa, a także społecznego zrównoważenia obszarów wiejskich w ujęciu regionalnym (województw i obwodów). Badanie opiera się na teoretycznym podejściu do koncepcji zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. W opracowaniu wykorzystano dwie metody badawcze: metodę rangowania oraz metodę punktową. W wyniku przeprowadzonych badań ustalono, że występuje wysokie zróżnicowanie poziomu zrównoważenia we wszystkich badanych aspektach, tak w układzie krajowym, jak i regionalnym. Ponadto analiza porównawcza Polski i Ukrainy udowodniła, że nie istnieje wyraźna „renta zapóźnienia”, czyli nie występują korzyści z tytułu niższego zaawansowania procesów rozwojowych gospodarki (advantages of backwardness), w tym industrializacji rolnictwa i ewolucji obszarów miejskich w kierunku zorganizowanych struktur miejskich/wielkomiejskich.
Downloads
Bibliografia
Dokumenty prawne
Commission of the European Communities (1999). Directions towards sustainable agriculture, Communication from the Commission to the Council; The European Parliament; The
Economic and Social Committee and the Committee of the Regions, Brussels, 27.01.1999, COM (1999) 22 final.
Wydawnictwa zwarte
Conway, G. R., Barbier, E. B. (1990). After the green revolution: sustainable agriculture for development. London: Earthscan.
GUS (2022). Obszary wiejskie w Polsce w 2020 r., Analizy statystyczne. Warszawa-Olsztyn: Główny Urząd Statystyczny.
Hayati, D., Ranjbar, Z., Karami, E. (2010). Measuring Agricultural Sustainability. W: Biodiversity, Biofuels, Agroforestry and Conservation Agriculture (s. 73–100), E. Lichtfouse (ed.), London–New York: Springer Science+Business Media B. V.
Kryk, B. (2010). Przedmowa. W: Rolnictwo w kontekście zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich (s. 9–10), B. Kryk, M. Malicki (red.). Szczecin: Uniwersytet Szczeciński. 134 Yulia Zolotnytska, Stanisław Kowalczyk
Majewski, E. (2002). Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania rozwoju Systemu Integrowanej Produkcji Rolniczej (SPIR) w Polsce. Warszawa: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Manteuffel, R. (1979). Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolniczego. Warszawa: PWRiL.
Pintér, L. (2007). A Strategic Approach to Influencing Agricultural Policy and Practice through Measurement. W: Sustainable Agriculture From Common Principles to Common Practice (s. 19–24), F. J. Häni, L. Pintér, H. R. Herren (Eds.). Manitoba: International Institute for Sustainable Development and Swiss College of Agriculture.
Zegar J. S. (2015). Przesłanki i uwarunkowania zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. W: Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (s. 8–51), J. S. Zegar (red.). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
Artykuły naukowe
American Society of Agronomy (1989). Decision reached on sustainable agriculture, Agronomy News, January, s. 15.
Harasim, A. (2013). Metoda oceny zrównoważonego rozwoju rolnictwa na poziomie gospodarstwa rolnego, Studia i Raporty IUNG-PIB, 32 (6), s. 25–75.
Harasim, A., Matyka, M., Madej, A. (2014). Przestrzenne zróżnicowanie zrównoważenia rolnictwa na obszarze województw lubelskiego i świętokrzyskiego, Studia i Raporty IUNG-PIB, 40 (14), s. 125–142.
Ikerd, J. (2008). Zrównoważony kapitalizm: kwestia etyki i moralności, Problemy Ekorozwoju – Problems of Sustainable Development, 3 (1), s. 13–22.
Kassem, E., Trenz, O., Hřebíček, J., Faldík, O. (2016). Sustainability Assessment Using Sustainable Value Added, Procedia – Social and Behavioral Sciences, 220, s. 177–183, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042816305833 (dostęp: 22.01.2024).
Matuszczak, A. (2013). Wskaźniki zrównoważonego rozwoju rolnictwa: przesłanki teoretyczne i propozycja pomiaru w regionach UE, Wieś i Rolnictwo, 1 (158), s. 101–119.
Velten, S., Leventon, J., Jager, N., Newig, J. (2015). What Is Sustainable Agriculture? A Systematic Review, Sustainability, 7, 7833–7856.
Vu, K. M., Asongu, S. (2020). Backwardness advantage and economic growth in the information age: A cross-country empirical study, Technological Forecasting and Social Change, AGDI Working Paper WP/20/047, https://mpra.ub.uni-muenchen.de/107103/1/MPRA_paper_107103. pdf (dostęp: 24.01.2024).
Weede, E. (2007). Economic Freedom and the Advantages of Backwardness, Cato Institute. Economic Development Bulletin, 9, https://www.cato.org/sites/cato.org/files/pubs/pdf/edb9. pdf (dostęp: 20.01.2024).
Weil, R. R. (1990). Defining and Using the Concept of Sustainable Agriculture, Journal of Agronomic Education, 19 (2), s. 126–130.
Wilkin, J. (2011). Wielofunkcyjność wsi i rolnictwa a rozwój zrównoważony, Wieś i rolnictwo, 4 (153), s. 27–39.
Żmija, D. (2014). Zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce, Studia Ekonomiczne, 166, s. 149–158. Zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich (na przykładzie Polski i Ukrainy) 135
Materiały internetowe
FAO (b.d.). https://www.fao.org/3/u8480e/u8480e0 l.htm (dostęp: 15.01.2024).
Państwowa Służba Statystyczna Ukrainy (2022). Statystyki gospodarcze/Działalność gospodarcza/
Rolnictwo, leśnictwo i rybołówstwo. Kijów: PSSU. http://www.ukrstat.gov.ua/ (dostęp: 22.01.2024).
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.