Sustainability of agriculture and rural areas (on the example of Poland and Ukraine)
DOI:
https://doi.org/10.33119/SIP.2024.196.9Keywords:
agricultural sustainability, rural areas, regional development, Poland, UkraineAbstract
The aim of the article is to assess the level of agricultural sustainability in Poland and Ukraine and to conduct a comparative analysis of aggregated indicators of environmental and economic sustainability in relation to agriculture, and social sustainability of rural areas in regional terms. The study is based on a theoretical approach to the concept of sustainable development of agriculture and rural areas. Two research methods were used in the study: the ranking method and the point method. As a result of the research, it was established that there is a high degree of variation in the level of sustainability in all the aspects examined, both nationally and regionally. Moreover, a comparative analysis of Poland and Ukraine proved that there is no clear ‘advantage of backwardness’, i.e. there are no benefits due to the lower advancement of economic development processes (advantages of backwardness), including the industrialization of agriculture and the evolution of urban areas towards organized urban/ large-city structures.
Downloads
References
Dokumenty prawne
Commission of the European Communities (1999). Directions towards sustainable agriculture, Communication from the Commission to the Council; The European Parliament; The
Economic and Social Committee and the Committee of the Regions, Brussels, 27.01.1999, COM (1999) 22 final.
Wydawnictwa zwarte
Conway, G. R., Barbier, E. B. (1990). After the green revolution: sustainable agriculture for development. London: Earthscan.
GUS (2022). Obszary wiejskie w Polsce w 2020 r., Analizy statystyczne. Warszawa-Olsztyn: Główny Urząd Statystyczny.
Hayati, D., Ranjbar, Z., Karami, E. (2010). Measuring Agricultural Sustainability. W: Biodiversity, Biofuels, Agroforestry and Conservation Agriculture (s. 73–100), E. Lichtfouse (ed.), London–New York: Springer Science+Business Media B. V.
Kryk, B. (2010). Przedmowa. W: Rolnictwo w kontekście zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich (s. 9–10), B. Kryk, M. Malicki (red.). Szczecin: Uniwersytet Szczeciński. 134 Yulia Zolotnytska, Stanisław Kowalczyk
Majewski, E. (2002). Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania rozwoju Systemu Integrowanej Produkcji Rolniczej (SPIR) w Polsce. Warszawa: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Manteuffel, R. (1979). Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolniczego. Warszawa: PWRiL.
Pintér, L. (2007). A Strategic Approach to Influencing Agricultural Policy and Practice through Measurement. W: Sustainable Agriculture From Common Principles to Common Practice (s. 19–24), F. J. Häni, L. Pintér, H. R. Herren (Eds.). Manitoba: International Institute for Sustainable Development and Swiss College of Agriculture.
Zegar J. S. (2015). Przesłanki i uwarunkowania zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. W: Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (s. 8–51), J. S. Zegar (red.). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
Artykuły naukowe
American Society of Agronomy (1989). Decision reached on sustainable agriculture, Agronomy News, January, s. 15.
Harasim, A. (2013). Metoda oceny zrównoważonego rozwoju rolnictwa na poziomie gospodarstwa rolnego, Studia i Raporty IUNG-PIB, 32 (6), s. 25–75.
Harasim, A., Matyka, M., Madej, A. (2014). Przestrzenne zróżnicowanie zrównoważenia rolnictwa na obszarze województw lubelskiego i świętokrzyskiego, Studia i Raporty IUNG-PIB, 40 (14), s. 125–142.
Ikerd, J. (2008). Zrównoważony kapitalizm: kwestia etyki i moralności, Problemy Ekorozwoju – Problems of Sustainable Development, 3 (1), s. 13–22.
Kassem, E., Trenz, O., Hřebíček, J., Faldík, O. (2016). Sustainability Assessment Using Sustainable Value Added, Procedia – Social and Behavioral Sciences, 220, s. 177–183, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042816305833 (dostęp: 22.01.2024).
Matuszczak, A. (2013). Wskaźniki zrównoważonego rozwoju rolnictwa: przesłanki teoretyczne i propozycja pomiaru w regionach UE, Wieś i Rolnictwo, 1 (158), s. 101–119.
Velten, S., Leventon, J., Jager, N., Newig, J. (2015). What Is Sustainable Agriculture? A Systematic Review, Sustainability, 7, 7833–7856.
Vu, K. M., Asongu, S. (2020). Backwardness advantage and economic growth in the information age: A cross-country empirical study, Technological Forecasting and Social Change, AGDI Working Paper WP/20/047, https://mpra.ub.uni-muenchen.de/107103/1/MPRA_paper_107103. pdf (dostęp: 24.01.2024).
Weede, E. (2007). Economic Freedom and the Advantages of Backwardness, Cato Institute. Economic Development Bulletin, 9, https://www.cato.org/sites/cato.org/files/pubs/pdf/edb9. pdf (dostęp: 20.01.2024).
Weil, R. R. (1990). Defining and Using the Concept of Sustainable Agriculture, Journal of Agronomic Education, 19 (2), s. 126–130.
Wilkin, J. (2011). Wielofunkcyjność wsi i rolnictwa a rozwój zrównoważony, Wieś i rolnictwo, 4 (153), s. 27–39.
Żmija, D. (2014). Zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce, Studia Ekonomiczne, 166, s. 149–158. Zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich (na przykładzie Polski i Ukrainy) 135
Materiały internetowe
FAO (b.d.). https://www.fao.org/3/u8480e/u8480e0 l.htm (dostęp: 15.01.2024).
Państwowa Służba Statystyczna Ukrainy (2022). Statystyki gospodarcze/Działalność gospodarcza/
Rolnictwo, leśnictwo i rybołówstwo. Kijów: PSSU. http://www.ukrstat.gov.ua/ (dostęp: 22.01.2024).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Studies and Work of the Collegium of Management and Finance
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.