Treść głównego artykułu
Abstrakt
The pork value chain is created by a network of interconnected suppliers and customers, offering meat products to final consumers. Pork production and processing in Poland is highly fragmented, which together with an increasing global pressure weakens the engagement of institutional actors in the social dialogue. This makes difficult to combat negative labour market phenomena such as low wages, long working hours, and lack of appropriate contracts. In order to diagnose the specificity of labour market challenges in Poland and possible ways of combating them, structured interviews with key stakeholders were conducted. They confirmed the existence of abusive practices in the local pork industry and the need for strengthening the social dialogue. Conclusions from the research include recommendations for further exploration of the issue.
Szczegóły artykułu
Autor (Autorzy) artykułu oświadcza, że przesłane opracowanie nie narusza praw autorskich osób trzecich. Wyraża zgodę na poddanie artykułu procedurze recenzji oraz dokonanie zmian redakcyjnych. Przenosi nieodpłatnie na Oficynę Wydawniczą SGH autorskie prawa majątkowe do utworu na polach eksploatacji wymienionych w art. 50 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych – pod warunkiem, że praca została zaakceptowana do publikacji i opublikowana.
Oficyna Wydawnicza SGH posiada autorskie prawa majątkowe do wszystkich treści czasopisma. Zamieszczenie tekstu artykuły w repozytorium, na stronie domowej autora lub na innej stronie jest dozwolone o ile nie wiąże się z pozyskiwaniem korzyści majątkowych, a tekst wyposażony będzie w informacje źródłowe (w tym również tytuł, rok, numer i adres internetowy czasopisma).
Osoby zainteresowane komercyjnym wykorzystaniem zawartości czasopisma proszone są o kontakt z Redakcją.
Referencje
- Adamczyk, P. (2007). Wydajność pracy a poziom wynagrodzeń osób zatrudnionych w przemyśle mięsnym. Zeszyty Naukowe SGGW – Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 62, 55–65.
- Beck-Krala, E. (2012). Ocena efektywności systemów wynagrodzeń. Zarządzanie Zasobami Ludzkimi, 5 (88), 23–35.
- Bernaciak, M. (2015). Market Expansion and Social Dumping in Europe. Routledge: Taylor and Francis LTD.
- Borkowska, S. (1995). Rokowania zbiorowe. In: H. Moerel (Ed.), Zbiorowe stosunki pracy w procesie przemian, Warszawa: IFiS PAN.
- Bureau of Analysis and Strategy of the National Agricultural Support Centre (2018). Monthly report on the situation on the agri-food market with elements of development trends, 2/2018.
- Eurofound (2016). Social dumping. Retrieved from: https://www.eurofound.europa.eu/it/node/86806 (29.09.2019).
- Golinowska, S., Morecka, Z., Styrc, M., Cukrowska, E., & Cukrowski, J. (2008). Od ubóstwa do wykluczenia społecznego. Badania. Koncepcja. Wyniki. Propozycje Polska, Europa i Świat. Warszawa: Opracowania PBZ.
- GUS (2017). Agricultural Statistical Yearbook. GUS: Warszawa.
- Hausner, J. (2007). Polityka a polityka publiczna, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Małopolska Szkoła Administracji Publicznej. Zarządzanie Publiczne, 2007/1 (1), 43–60.
- ILO International Labour Organization (2019). Social dialogue. Retrieved from: https:// www.ilo.org/ifpdial/areas-of-work/social-dialogue/lang--en/index.html%20%20a (18.11.2019).
- Juchnowicz, M. (2011). Dylematy oceny efektywności wynagrodzeń w organizacji gospodarczej. In: P. Bohdziewicz (Ed.), Efektywność gospodarowania kapitałem ludzkim, Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
- PKO BP Bank’s Report (2018). Meat Industry in Poland.
- Swaniewicz, P. (2008). Partnerska Polityka Publiczna na poziomie lokalnym. Pismo Dialogu Społecznego DIALOG.
- Szarfenberg, R. (2008). Pojęcie wykluczenia społecznego. Retrieved from: http://rszarf.ips.uw.edu.pl/pdf/pojecie_ws.pdf (19.09.2019).
- Szymańska, E. J. (Ed.) (2017). Wyzwania na rynku żywca wieprzowego w Polsce. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
- Towalski, R. (2017). Zaufanie jako kluczowy zasób w prowadzeniu dialogu społecznego. Studia z Polityki Publicznej, 15, 47–63.
- Weissel, E. (1995). Pakt społeczny w Austrii. In: Negocjacje – droga do paktu społecznego. Doświadczenia, treści, partnerzy i formy, Warszawa: IPiSS.
Referencje
Adamczyk, P. (2007). Wydajność pracy a poziom wynagrodzeń osób zatrudnionych w przemyśle mięsnym. Zeszyty Naukowe SGGW – Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 62, 55–65.
Beck-Krala, E. (2012). Ocena efektywności systemów wynagrodzeń. Zarządzanie Zasobami Ludzkimi, 5 (88), 23–35.
Bernaciak, M. (2015). Market Expansion and Social Dumping in Europe. Routledge: Taylor and Francis LTD.
Borkowska, S. (1995). Rokowania zbiorowe. In: H. Moerel (Ed.), Zbiorowe stosunki pracy w procesie przemian, Warszawa: IFiS PAN.
Bureau of Analysis and Strategy of the National Agricultural Support Centre (2018). Monthly report on the situation on the agri-food market with elements of development trends, 2/2018.
Eurofound (2016). Social dumping. Retrieved from: https://www.eurofound.europa.eu/it/node/86806 (29.09.2019).
Golinowska, S., Morecka, Z., Styrc, M., Cukrowska, E., & Cukrowski, J. (2008). Od ubóstwa do wykluczenia społecznego. Badania. Koncepcja. Wyniki. Propozycje Polska, Europa i Świat. Warszawa: Opracowania PBZ.
GUS (2017). Agricultural Statistical Yearbook. GUS: Warszawa.
Hausner, J. (2007). Polityka a polityka publiczna, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Małopolska Szkoła Administracji Publicznej. Zarządzanie Publiczne, 2007/1 (1), 43–60.
ILO International Labour Organization (2019). Social dialogue. Retrieved from: https:// www.ilo.org/ifpdial/areas-of-work/social-dialogue/lang--en/index.html%20%20a (18.11.2019).
Juchnowicz, M. (2011). Dylematy oceny efektywności wynagrodzeń w organizacji gospodarczej. In: P. Bohdziewicz (Ed.), Efektywność gospodarowania kapitałem ludzkim, Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
PKO BP Bank’s Report (2018). Meat Industry in Poland.
Swaniewicz, P. (2008). Partnerska Polityka Publiczna na poziomie lokalnym. Pismo Dialogu Społecznego DIALOG.
Szarfenberg, R. (2008). Pojęcie wykluczenia społecznego. Retrieved from: http://rszarf.ips.uw.edu.pl/pdf/pojecie_ws.pdf (19.09.2019).
Szymańska, E. J. (Ed.) (2017). Wyzwania na rynku żywca wieprzowego w Polsce. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
Towalski, R. (2017). Zaufanie jako kluczowy zasób w prowadzeniu dialogu społecznego. Studia z Polityki Publicznej, 15, 47–63.
Weissel, E. (1995). Pakt społeczny w Austrii. In: Negocjacje – droga do paktu społecznego. Doświadczenia, treści, partnerzy i formy, Warszawa: IPiSS.