Konflikt: tradycja versus nowoczesność na przykładzie żywności
Abstrakt
Celem artykułu jest analiza wzajemnych relacji tradycji i nowoczesności (nowości). Konfrontacja tych dwóch kategorii prowadzi często do konfliktów wartości i ustaleń przeszłości z tymi zorientowanymi na przyszłość. Przejawy oraz konsekwencje tego konfliktu widoczne są w obszarze polityki, społeczeństwa, kultury jak i gospodarki (ekonomii). W artykule poddano analizie charakter konfliktu tradycji i nowoczesności w obszarze sektora żywności. Podkreśla się w nim odmienny charakter, intensywność przebiegu oraz głównych interesariuszy konfliktu w tym obszarze w stosunku do innych sektorów gospodarki.
Full Text
Bibliografia
Alhasani N. M. (1996), Tradition vs. Modernity: The Quest for a Cultural Identity, “Traditional Dwellings and Settlements Review”, Vol. 7, No. 2 (SPRING), p. 35.
Chinsinga B. (2009), The Interface between Tradition and Modernity, “Civilisations”, 01 April.
Galland O., Lemel Y., (2008), Tradition vs. Modernity:The Continuing Dichotomy of Values in European Society, “Revue française de sociologie”, Vol. 49, s. 153.
Grebitus C., (2008), Food Quality from the Consumer’s Perspective: An Empirical Analysis of Perceived Pork Quality, Cuvillier Verlag, Göttingen, Germany, p. 15.
Guerrero L., Guardia M., Xicola J., Verbeke W., Vanhonacker F., Zakowska S., Sajdakowska M., Sulmont-Rosse´ C., Issanchou S., Contel M., Scalvedi L., Granli B. and Hersleth M. (2009),
Consumer-driven definition of TFP and innovation in traditional foods. A qualitative cross-cultural study, “Appetite”, Vol. 52.
Gusfield J.R. (1967), Tradition and Modernity: Misplased Polatities in the Study of Social Change, „American Journal of Sociology”, Vol. 72, Issue 4, January.
IJHARS (2016), Wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w I kwartale 2016 r., http://www.ijhars.gov.pl/pliki/2016/wyniki_kontroli_IJHARS_I_0kw_2016.pdf, 15.10.2019.
Konwencja Związkowa Paryska z dnia 20 marca 1883 roku o ochronie własności przemysłowej, przejrzana w Brukseli dnia 14 grudnia 1900 roku, w Waszyngtonie dnia 2 czerwca 1911 roku i w Hadze dnia 6 listopada 1925 roku (ratyfikowana zgodnie z ustawą z dnia 17 marca 1931 roku [Dz.U. 1932, nr 2, poz. 8].
Kowalczyk S. (2018), Żywność konwencjonalna versus żywność wysokiej jakości, w: Zrównoważone systemy żywnościowe, Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym, Kwasek M. (red), seria „Monografie Programu Wieloletniego”, nr 83, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 46.
Kuchnia.wp.pl, (2014), Ile substancji rakotwórczych siedzi w wędzonym mięsie? 21 styczeń, https://kuchnia.wp.pl, 15.10.2019.
Levine K. (2008), Lab-Grown Meat a Reality, But Who Will Eat It? “NPR Health”, May 20.
Lisbon Agreement (1958) for the Protection of Appellations of Origin and their International Registration of October 31, 1958, as revised at Stockholm on July 14, 1967, and as amended on September 28, 1979, http://www.wipo.int/lisbon/en/legal_texts/lisbon_agreement.html.
Modernity vs. Tradition (2012), “Fuzzytheory”, WorldPress, October 4, 09.10.2019.
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Warunki uzyskania znaku, http://www.produktyregionalne.pl/jakosc.php?body=article&name=warunki-uzyskania-znaku&lang=pl, 15.10.2019.
Rand A. (2013), Kapitalizm, nieznany ideał, Zysk i Spółka Wydawnictwo, Poznań, s. 318-319.
Rostow W.W. (1959), The Stages of Economic Growth, “The Economic History Review”, New Series, Vol. 12, No. 1 (1959).
Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. WE z 24.07.1992 r., L 208/1).
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. U. L 343 z 14.12.2012).
Siedlecka E. (2008), Wędliny szkodliwe jak papierosy? „Wyborcza.pl”. http://info.wyborcza.pl, 15.10.2019.
Steenkamp J-B. E.M. (1986), Perceived Quality of Food Products and its Relationship to Consumer Preferences: Theory And Measurement, „Journal of Food Quality”, December, Vol. 9, s. 374. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-4557.1986.tb00807.x.
Styl.pl (2015), Wędzone niezdrowe? „Styl.pl”, 20 sierpnia, https://www.styl.pl, 15.10.2019.
Autor
Autor (Autorzy) artykułu oświadcza, że przesłane opracowanie nie narusza praw autorskich osób trzecich. Wyraża zgodę na poddanie artykułu procedurze recenzji oraz dokonanie zmian redakcyjnych. Przenosi nieodpłatnie na Oficynę Wydawniczą SGH autorskie prawa majątkowe do utworu na polach eksploatacji wymienionych w art. 50 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych – pod warunkiem, że praca została zaakceptowana do publikacji i opublikowana.
Oficyna Wydawnicza SGH posiada autorskie prawa majątkowe do wszystkich treści czasopisma. Zamieszczenie tekstu artykuły w repozytorium, na stronie domowej autora lub na innej stronie jest dozwolone o ile nie wiąże się z pozyskiwaniem korzyści majątkowych, a tekst wyposażony będzie w informacje źródłowe (w tym również tytuł, rok, numer i adres internetowy czasopisma).
Osoby zainteresowane komercyjnym wykorzystaniem zawartości czasopisma proszone są o kontakt z Redakcją.