Sektor żywnościowy w czasach pandemii

Stanisław Kowalczyk (1)
(1) Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Polska

Abstrakt

Celem artykułu jest próba określenia wpływu pandemii wirusa SARS-CoV-2 na sektor żywnościowy. Na tle globalnych procesów gospodarczych (rynków
światowych, giełd) analizowany jest przebieg zjawisk zachodzących na rynku surowców rolnych i żywności. Podstawowy zakres analizy odnosi się do polskiego sektora żywności, jego kondycji oraz bieżących zachowań podmiotów gospodarczych. Globalizacja procesów ekonomicznych sprawia, że w analizie każdego sektora krajowego konieczne staje się uwzględnianie implikacji międzynarodowych. Szczególnie, gdy przedmiotem analizy jest polski sektor żywnościowy szeroko powiązany z rynkiem globalnym. Analizie poddano zarówno stronę podażową sektora (zachowania podmiotów i rynków rolnych, dynamika cen), jak i popytową, czyli zachowania konsumentów.

Bibliografia

Read More

Autor

Stanisław Kowalczyk
Kowalczyk, S. (2020). Sektor żywnościowy w czasach pandemii. Kwartalnik Nauk O Przedsiębiorstwie, 56(3), 43–53. https://doi.org/10.33119/KNoP.2020.56.3.3

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>