Sektor żywnościowy w czasach pandemii

Stanisław Kowalczyk (1)
(1) Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Polska

Abstrakt

Celem artykułu jest próba określenia wpływu pandemii wirusa SARS-CoV-2 na sektor żywnościowy. Na tle globalnych procesów gospodarczych (rynków
światowych, giełd) analizowany jest przebieg zjawisk zachodzących na rynku surowców rolnych i żywności. Podstawowy zakres analizy odnosi się do polskiego sektora żywności, jego kondycji oraz bieżących zachowań podmiotów gospodarczych. Globalizacja procesów ekonomicznych sprawia, że w analizie każdego sektora krajowego konieczne staje się uwzględnianie implikacji międzynarodowych. Szczególnie, gdy przedmiotem analizy jest polski sektor żywnościowy szeroko powiązany z rynkiem globalnym. Analizie poddano zarówno stronę podażową sektora (zachowania podmiotów i rynków rolnych, dynamika cen), jak i popytową, czyli zachowania konsumentów.

Full Text

Generated from XML file

Bibliografia

1. BBC (2020), Coronavirus: US unemployment claims hit 33.3 million amid virus, 7 Ma, https://www.bbc.com, dostęp: 15.05.2020.
2. Business Insider Polska (2020), Eksperci oszacowali, ile światowa gospodarka straci przez koronawirusa. Jest kilka scenariuszy, 6 marca 2020, https://businessinsider.com.pl/finanse, dostęp: 28.03.2020.
3. Bluedorn J., Gopinath G., Sandri D. (2020), An Early View of the Economic Impact of the Pandemic in 5 Charts, “IMFBlog” Insights & Analysis on Economisc & Finance, APRIL 6, 2020, https://blogs.imf.org, dostęp: 12.04.2020.
4. Bullard J. (2020), on “Face the Nation,” April 5, CBS NEWS, https://www.cbsnews.co, dostęp: 13.04.2020.
5. Cedro M. (2020), Pandemia koronawirusa: Afryka szybciej reaguje na COVID-19, „Dziennik Gazeta Prawna”, 30.03.2020 r., https://www.gazetaprawna.pl/artykuly, dostęp: 03.04.2020.
6. Cox J. (2020), Coronavirus job losses could total 47 million, unemployment rate may hit 32%, Fed estimates, CNBC, MAR 30, 2020, https://www.cnbc.com, dostęp: 05.04.2020.
7. Czupryn A. (2020), Koronawirus. Czy pandemia zakończy świat, jaki znaliśmy do tej pory. Prof. Marcin Król: Pojawi się olbrzymia liczba ludzi zbędnych, „Polska”, 22 marca 2020, https://polskatimes.pl, dostęp: 06.04.2020.
8. EC (2020), Coronavirus: Commission stands ready to continue supporting EU’s agri-food sector, Press release, Brussels, 25 March 2020, https://ec.europa.eu.
9. Frith J. (2012), The History of Plague – Part 1. The Three Great Pandemics, “Journal of Military and Veterans ‘Health”, April, Volume 20, No. 2, https://web.archive.org, dostęp: 06.04.2020.
10. Galbraith J.K. (2020), How America Can Beat COVID-19, “Project Syndicate”, Mar 3, 2020, https://www.project-syndicate.org/commentary, dostęp: 06.04.2020.
11. GUS (2017), 60 lat badania budżetów gospodarstw domowych, https://stat.gov.pl, dostęp: 1.04.2020.
12. IMF (2020), World Economic Outlook, April 2020: The Great Lockdown, April, https://www.imf.org, dostęp: 08.06.2020.
13. James H.B. (1956), Agriculture in the national economy. “Increasing understanding of public problems and policies”, Jan 1. 600 South Michigan Avenue, Chicago 5, Illinois, Farm Foundation.
14. Kohl D. (2020), The progression of COVID-19 impact on business, 2 June,
https://www.farmprogress.com, dostęp: 08.06.2020.
15. Kołodko G.W. (2020), F-35 na koronawirusa, „Dziennik Trybuna”, 27.03.2020, https://trybuna.info, dostęp: 28.03.2020.
16. Koronawirus (2020), Koronawirus nie zmieni świata, rozmowa z W. Scheidelem, „Newsweek”, 22/2020.
17. Kowalski W. (2019), 665 lat temu w Europie wybuchła epidemia Czarnej Śmierci, „dzieje.pl.”, Portal historyczny, 17.08.2019, https://dzieje.pl, dostęp: 06.04.2020.
18. Mazzucato M. (2020), Coronavirus and capitalism: How will the virus change the way the world works?, World Economic Forum, 02 April 2020, https://www.weforum.org, dostęp: 06.04.2020.
19. OECD (2020), Interim Economic Assessment Coronavirus: The world economy at risk, 2 March 2020, https://www.oecd-ilibrary.org, dostęp: 28.03.2020.
20. PAP (2020a), Hiszpania: W rolnictwie brak rąk do pracy, 31 marca, https://www.sadyogrody.pl, 16.06.2020.
21. PAP (2020b), Analitycy: brak pracowników uderzy w ogrodnictwo, zwłaszcza w krajach Europy Zachodniej, 31-03-2020, https://www.wnp.pl, dostęp: 16.06.2020.
22. portalspożywczy.pl (2020a), Skąd wziął się duży wzrost cen drobiu w marcu? https://www.portalspozywczy.pl, dostęp: 16.06.2020.
23. portalspożywczy.pl (2020b), Oszuści oferują mleko leczące COVID-19, 30 marca , https://www.portalspozywczy.pl, dostęp: 16.06.2020.
24. Program konwergencji (2020), Aktualizacja, Warszawa, kwiecień 2020.
25. Reddy S.G. (2020), Coronavirus and the Limits of Economics, „Foreign Policy”, March 31, https://foreignpolicy.com, dostęp: 06.04.2020.
26. Sąsiada T. (2020), Koronawirus uderzy w polską gospodarkę. Oto najnowsze prognozy, Money.pl, https://www.money.pl, dostęp: 29.03.2020.
27. Sikora A., Lisowski B. (2020), Koronawirus: epidemia paniki vs. epidemia ignorancji, „Krytyka Polityczna”, 12 marca 2020, https://krytykapolityczna.pl, dostęp: 06.04.2020.
28. Szymczak J. (2020), Czy koronawirus zainfekuje gospodarkę? Ekspert: możliwa lawina bankructw i zwolnień, OKO.press, 11 marca 2020, https://oko.press, dostęp: 13.04.2020.
29. Ulanowski T. (2020), Pandemia koronawirusa obnażyła dyktaturę idiotów. Dowód w ośmiu punktach, „wyborcza.pl”, 3 kwietnia 2020, https://wyborcza.pl, dostęp: 06.04.2020.
30. Wójcik Ł. (2020), Sztuka wyparcia. Iran udaje, że walczy z pandemią, „Polityka”, 26 marca 2020, https://www.polityka.pl, dostęp: 06.04.2020.
31. U.S. Bureau of the Census (1990), Statistical Abstract of the United States, 1990, January, (110th edition), Washington DC, https://www2.census.gov/library, dostęp: 11.04.2020.
32. U.S. Bureau of the Census (1951), Statistical Abstract of the United States, 1951, (Seventy-second edition), Washington DC, https://www2.census.gov, dostęp: 11.04.2020.
33. UDSA (2020a), Food Prices and Spending, https://www.ers.usda.gov, dostęp: 11.04.2020.
34. USDA (2020b), Agriculture and Food Sectors and the Economy, Economic Research Service, March 03, https://www.ers.usda.gov, dostęp: 08.04.2020.
35. Wieczorek M. (2020), Koronawirus w zakładach mięsnych, „topagrar.pl”, 2 czerwca. https://www.topagrar.pl, dostęp: 16.06.2020.
36. World Bank (2020), Global Economic Prospects, A World Bank Group Report, Washington, June. https://www.worldbank.org, dostęp: 09.06.2020.
37. Wyns A. (2020), How our responses to climate change and the coronavirus are linked, “World Economic Forum”, 02 Apr 2020, https://www.weforum.org, dostęp: 06.04.2020.
38. Zbytniewska K. (2020), Wpływ koronawirusa na gospodarkę Polski i Europy – prof. Witold Orłowski, „EURACTIV.pl”, 17 marca, https://www.euractiv.pl, dostęp: 16.06.2020.
39. ZSRIR (2020), Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej, Notowania z okresu: 25-31 maja 2020 r. (22 tydz.), nr 22/2020, 5 czerwca, https://www.gov.pl/web/rolnictwo, dostęp: 09.06.2020.

Autor

Stanisław Kowalczyk
Kowalczyk, S. (2020). Sektor żywnościowy w czasach pandemii. Kwartalnik Nauk O Przedsiębiorstwie, 56(3), 43–53. https://doi.org/10.33119/KNoP.2020.56.3.3

Article Details

Metrics

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>