Podwójna jakość żywności: nowe zjawisko rynkowe czy protekcjonizm państwowy

Stanisław Kowalczyk (1)
(1) Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Polska

Abstrakt

Artykuł dotyczy nowego zjawiska na rynku unijnym, jakim od kilku lat jest tzw. podwójna jakość żywności. Zagadnienie to stało się przedmiotem wielu spotkań i dyskusji, tak na szczeblu poszczególnych krajów unijnych, jak i na forum głównych organów UE (Parlament, Rada i Komisja). Wprowadzono nowe uregulowania prawne, prowadzone są kontrole oraz badania żywności w zakresie jej jakości, a w zasadzie jej jakościowego zróżnicowania w poszczególnych krajach członkowskich. W artkule podjęto próbę oceny, na ile jest to rzeczywisty problem gospodarczy i rynkowy, a na ile działania zmierzające do wprowadzenia na wspólnym rynku nowych form protekcjonizmu państwowego w zakresie produkcji i obrotu żywnością, a więc tej części rynku, która i tak jest w największym stopniu objęta zharmonizowanym prawem unijnym.

Full Text

Generated from XML file

Bibliografia

1. Conclusions (2017); by the President of the European Council, Brussels, 9 March 2017, (OR.EN), http://www.consilium.europa.eu/media/24113/09-conclusions-pec.pdf. Dostęp: 12.05.2017 r.
2. Council (2017) of the European Union, Outcome of the Council Meeting, 3524th Council meeting Agriculture and Fisheries, Brussels, 6 March 2017, 7015/17 (OR. en), PRESSE 12 PR CO 12, s. 7,
http://www.consilium.europa.eu/media/22346/st07015en17.pdf. Dostęp: 12.05.2017 r.
3. Directorate-General (2018) Joint Research Centre, Framework for selecting and testing of food products to assess quality related characteristics: EU harmonised testing methodology. 25 April 2018, https://ec.europa.eu/jrc/sites/jrcsh/files/eu.
4. European Commission (2019a), Results of an EU wide comparison of quality related characteristics of food products, JRC117088, Luxembourg: Publications Office of the European Union, June.
5. European Commission (2019b), Results of an EU wide comparison of quality related characteristics of food products, Annex – Dashboards of products, JRC117088 , Luxembourg: Publications Office of the European Union, June.
6. European Parliament (2017), Dual quality of branded food products: Addressing a possible east-west divide, Briefing, June 2017, s. 4. European Parliamentary Research Service, http://www.europarl.europa.eu/2017/607265.pdf. Dostęp: 29.08.2017 r.
7. European Parliament (2014), Food crisis, fraud in the food chain and the control thereof , European Parliament resolution of 14 January 2014 on the food crisis, fraud in the food chain and the control thereof (2013/2091(INI)), P7_TA(2014)0011. http://www.europarl.europa.eu//PL.
8. Havel P. (2013), Polské potraviny mají značky kvality. Ale takové se k nám nevozí. “Vitalia.cz”, https://www.vitalia.cz/clanky/polske-potraviny-maji-znacky-kvality-ale-takove-se-k-nam-nevozi/. Dostęp: 27.01.2021 r.
9. Juncker J-C (2017), Orędzie o stanie Unii 2017, Bruksela, 13 września 2017 r. SPEECH/17/3165. s. 6, http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-17-3165_pl.htm.
10. Kieżel E. (red.) (2010), Konsument i jego zachowania na rynku europejskim, PWE, Warszawa.
11. Komisja Europejska (2018), Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów, Nowy ład dla konsumentów, Bruksela, dnia 11.4.2018r. COM(2018) 183 final, http://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2018/PL/COM-2018-183-F1-PL-MAIN-PART-1.PDF.
12. Komisja Europejska (2017a), State of the Union 2017, Letter of Intent to President Antonio Tajani and to Prime Minister Jüri Ratas, s. 9, https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/letter-of-intent-2017_en.pdf.
13. Komisja Europejska (2017b), Zawiadomienie Komisji w sprawie stosowania prawa UE w zakresie żywności i ochrony konsumenta w odniesieniu do kwestii związanych z podwójną jakością produktów – Szczególny przypadek żywności, 2017/C 327/01, (Dz. Urz. UE C 327/1, z dnia 29.09.2017 r.).
14. Komisja Europejska (2015), Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów, Stworzenie nowego ładu dla odbiorców energii {SWD(2015) 141 final}, Bruksela, dnia 15.7.2015 r. COM(2015) 339 final, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52015DC0339&from=PL.
15. Kowalczyk S., Oleszczuk D. (2017), Zmiany regulacji w zakresie prawa żywnościowego a konkurencyjność firm spożywczych w Unii Europejskiej, (w:) Instytucje a konkurencyjność przedsiębiorstwa, M. Poniatowska-Jaksch, R. Sobiecki (red.), Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2017.
16. Kowalczyk S. (2016), Bezpieczeństwo i jakość żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
17. MRiRW (2017), Podwójna jakość artykułów spożywczych – Spotkanie Grupy Wyszehradzkiej, 31 maja 2017 r., http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe.
18. North C.D. (1994), Economic Performance Through Time, “The American Economic Review”,
Vol. 84, No. 3 (Jun., 1994) s. 360, https://www.iei.liu.se/nek/2/filarkiv-2013/del-1a-andersson/1.516346/NorthEcperfthroughtime.pdf.
19. Osterwalder A., Pigneur Y. (2012), Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, (Business Model Generation), Wydawnictwo Helion.
20. Polskie jedzenie (2013) jest lepsze niż czeskie, „National Geographic Polska”, 27.05.2013 r., http://www.national-geographic.pl/aktualnosci/polskie-jedzenie-jest-lepsze-niz-czeskie, 27.01.2021.
21. Solomon M.R. (2006), Zachowania i zwyczaje konsumentów, Wydanie VI, One Press, Gliwice,
22. Svoboda J. (2016), Polské jidlo: jedovatý hnus nebo kvalita za pěknou cenu? „InvestPortal.cz”, http://www.investportal.cz/polske-jidlo-jedovaty-hnus-nebo-kvalita-za-peknou-cenu.
23. Teffer P. (2018), Dual food quality: a recipe for east-west EU friction, “EUobserver”, 11, April 2018, https://euobserver.com/business/141352.
24. Teffer P. (2017), Visegrad lobby makes food quality an EU issue, “EUobserver”, 27, July 2017, https://euobserver.com/political/138631.

Autor

Stanisław Kowalczyk
Kowalczyk, S. . (2021). Podwójna jakość żywności: nowe zjawisko rynkowe czy protekcjonizm państwowy. Kwartalnik Nauk O Przedsiębiorstwie, 58(1), 17–29. https://doi.org/10.33119/KNoP.2020.58.1.2

Article Details

Metrics

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>