Podwójna jakość żywności: nowe zjawisko rynkowe czy protekcjonizm państwowy

Stanisław Kowalczyk (1)
(1) Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Polska

Abstrakt

Artykuł dotyczy nowego zjawiska na rynku unijnym, jakim od kilku lat jest tzw. podwójna jakość żywności. Zagadnienie to stało się przedmiotem wielu spotkań i dyskusji, tak na szczeblu poszczególnych krajów unijnych, jak i na forum głównych organów UE (Parlament, Rada i Komisja). Wprowadzono nowe uregulowania prawne, prowadzone są kontrole oraz badania żywności w zakresie jej jakości, a w zasadzie jej jakościowego zróżnicowania w poszczególnych krajach członkowskich. W artkule podjęto próbę oceny, na ile jest to rzeczywisty problem gospodarczy i rynkowy, a na ile działania zmierzające do wprowadzenia na wspólnym rynku nowych form protekcjonizmu państwowego w zakresie produkcji i obrotu żywnością, a więc tej części rynku, która i tak jest w największym stopniu objęta zharmonizowanym prawem unijnym.

Bibliografia

Read More

Autor

Stanisław Kowalczyk
Kowalczyk, S. . (2021). Podwójna jakość żywności: nowe zjawisko rynkowe czy protekcjonizm państwowy. Kwartalnik Nauk O Przedsiębiorstwie, 58(1), 17–29. https://doi.org/10.33119/KNoP.2020.58.1.2

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>