Bezpieczeństwo żywności w epoce nierówności
Main Article Content
Abstract
W następstwie globalizacji dochodzi w strukturze świata do głębokich zmian politycznych, społecznych i gospodarczych. Odnosi się to także do produkcji i obrotu żywnością. Zmia-ny polegają głównie na wydłużaniu się łańcuchów dostaw i postępującej anonimowości tego rynku. Pojawiło się wraz z tym wiele niekorzystnych zjawisk: wzrost oszustw, w tym fałszerstw żywności, zatruć i skażeń przekładających się na epidemie chorób pokarmowych, a w konsekwencji obniżenie poziomu jakości i bezpieczeństwa żywności. Wymaga to radykalnych działań zaradczych, które musi poprzedzić dogłębna analiza ryzyka związanego z żywnością. Próbą odpowiedzi na tak sformułowany postulat jest autorski model JOOB. Autor przyjmuje założenie, że pierwotna jest jakość żywności, która jest zagrożona oszustwami i fałszerstwami żywności oraz działaniami bioterrorystycznymi. W następstwie podejmowanych działań zaradczych osiągany jest pożądany stan bezpieczeństwa żywności.
Downloads
Article Details
The author of the article declares that the submitted article does not infringe the copyrights of third parties. The author agrees to subject the article to the review procedure and to make editorial changes. The author transfers, free of charge, to SGH Publishing House the author's economic rights to the work in the fields of exploitation listed in the Article 50 of the Act of 4 February 1994 on Copyright and Related Rights – provided that the work has been accepted for publication and published.
SGH Publishing House holds economic copyrights to all content of the journal. Placing the text of the article in a repository, on the author's home page or on any other page is allowed as long as it does not involve obtaining economic benefits, and the text will be provided with source information (including the title, year, number and internet address of the journal).
References
2. Flowers M., Zeese K. [2013], TransPacific Partnership Will Undermine Democracy, Empower TransnationalCorporations, “News Analysis”, Wednesday, 27 March, http://www.truth-out.org, dostęp14/01/2015.
3. FSA [2016], Food Crime, Annual Strategic Assessment, A 2016, Baseline, FSA/FSS.
4. Fücks R. [2016], Zielona rewolucja, Warszawa, Instytut Wydawniczy Książka i Prasa.
5. Hummels D. [2007], Transportation Costs and International Trade Over Time, Purdue University,West Lafayette, http://paginaspersonales.deusto.es/aminondo/Materiales_web/costsdeclined2007.pdf, dostęp 12/01/2016.
6. It’s Our Economy [2013], Stop The Trans-Pacific Partnership: Bad For Jobs, The Environment, LaborAnd Consumers, “It’s Our Economy. People and the Planet Before Profits”, http://itsoureconomy.us/occupy-the-tpp-stop-the-global-corporate-coup/, June, dostęp 2\01\2016.
7. Johnson R. [2014], Food Fraud and “Economically Motivated Adulteration” of Food and Food Ingredients,Congressional Research Service, January 10, https://fas.org/sgp/crs/misc/R43358.pdf, dostęp14/01/2015.
8. Kowalczyk S. [2009], Wprowadzenie, w: Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, S. Kowalczyk(red.), Warszawa, Oficyna Wydawnicza SGH.
9. Kowalczyk S. [2010], Globalizacja agrobiznesu: specyfika, wymiary, konsekwencje, „Zagadnienia EkonomikiRolnej”, nr 2.
10. Kowalczyk S. [2015], Wzrost turbulencji na rynku globalnym a bezpieczeństwo i jakość żywności, w: Przeciwdziałanieturbulencjom w gospodarce, R. Sobiecki (red.), Warszawa, Oficyna Wydawnicza SGH.
11. Landes D.S. [2015], Bogactwo i nędza narodów. Dlaczego jedni są tak bogaci a inni tak ubodzy, Warszawa,Warszawskie Wydawnictwo Literackie, Muza SA.
12. Piketty T. [2015], Kapitał w XXI wieku, Warszawa, Wydawnictwo Krytyki Politycznej.
13. Spink J., Moyer D.C. [2011], Defining the Public Health Threat of Food Fraud, “Journal of Food Science”,Vol. 76, No. 9.
14. Stiglitz J.E. [2015], Cena nierówności, W jaki sposób podziały społeczne zagrażają naszej przyszłości,Warszawa, Wydawnictwo Krytyki Politycznej.
15. Święcicki M. [2016], TTIP – zagrożenie czy szansa dla konsumentów i przedsiębiorców? http://www.rucheuropejski.eu, dostęp 2/02/2016.
16. WTO [2013], Factors shaping the future of world trade, World Trade Report 2013, WTO, Genewa