Rynki rolne w warunkach wojny

Anna Budzyńska (1), Stanisław Kowalczyk (2)
(1) Uniwersytet Marii Curie- -Skłodowskiej w Lublinie, Polska,
(2) Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Polska

Abstrakt

Wojny od zawsze wpływały na organizację państw, procesy gospodarcze i społeczne oraz losy zwykłych ludzi. Jednak nawet wojny światowe XX w. co do swoich konsekwencji miały przede wszystkim charakter terytorialny. Współczesny zglobalizowany świat udowadnia, że efekt motyla Lorenza coraz bardziej przystaje do złożoności naszej cywilizacji. Odnosi się to także do rynków rolnych i koncepcji bezpieczeństwa żywnościowego. Celem artykułu jest wykazanie, jak konflikty zbrojne wpływają na światowe rynki rolne, a poprzez to także na poziom bezpieczeństwa żywnościowego państw i całego świata. W badaniach wykorzystano indeksy dynamiki cen sześciu produktów, tj.: pszenicy, kukurydzy, rzepaku, soi, masła i cukru oraz dwie miary syntetyczne, tj.: wskaźnik cen żywności FAO (FAO Food Price Index, FFPI) oraz Globalny Wskaźnik Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index, GFSI).

Bibliografia

Read More

Autor

Anna Budzyńska
Budzyńska, A., & Kowalczyk, S. (2024). Rynki rolne w warunkach wojny. Kwartalnik Nauk O Przedsiębiorstwie, 73(3), 5–22. https://doi.org/10.33119/KNoP.2024.73.3.1

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>